ČT omluvu od Mafry za článek nedostala

čtvrtek, 23. dubna 2015, 07:11 Aktuality, Tisk, TV MediaGuru

Česká televize neobdržela požadovanou omluvu od vydavatelství Mafra za článek v deníku Mladá fronta Dnes. Předpokládá, že ji bude vyžadovat soudní cestou. Generální ředitel Petr Dvořák to řekl na středečním zasedání Rady ČT. Televize se cítí poškozena článkem "Přes ČT se praly peníze", který v MF Dnes vyšel 1. dubna. Vydavatelství ve stanovisku zaslaném ČT uvedlo, že text považuje za korektní, omluvu proto odmítlo jako nedůvodnou.

"Oficiální vyjádření vydavatelství Mafra obdržela ČT dnes. Na jeho základě začneme připravovat další právní kroky," řekla ČTK mluvčí televize Alžběta Plívová. Ve stanovisku právního oddělení Mafry se mimo jiné píše, že vydavatelství zveřejněné texty, včetně nadpisů a titulků, považuje za zcela korektní a není v nich naznačováno, že by se ČT měla na protiprávním jednání podílet. "Vaši výzvu k uveřejnění omluvy tak musíme jako zcela nedůvodnou odmítnout, neboť k neoprávněnému zásahu do práv České televize uveřejněním shora uvedených článků v deníku Mladá fronta Dnes nedošlo," stojí v dopisu podepsaném právním úsekem Mafry.

Kauzu rozpoutal článek, který popisoval praxi zprostředkovatelů sponzoringu na ČT. Klientům údajně vystavovali faktury na vyšší částky, než sami platili televizi. Zákazníci si tím snížili daňový základ, přičemž část peněz jim zprostředkovatel následně vrátil. ČT vadí především titulek, který je podle ní zavádějící. "Celkově nás Mf Dnes zatáhla do kauzy, se kterou nemá ČT reálně nic společného," řekl již dříve Dvořák. Na článek tehdy noviny upozorňovaly také na reklamním přebalu prostřednictvím textu "Aféra ČT. Praly se přes ni peníze". Druhý příspěvek, na který ČT poukázala, měl titulek "Nejen byznys se sponzory, pro ČT dělali i osvětlování".

Záležitosti se nyní věnuje právní oddělení veřejnoprávní televize. "Vzhledem k tomu, že ve stanoveném termínu nám Mladá fronta Dnes neposlala omluvu, kterou jsme požadovali, předali jsme celou věc právnímu oddělení, které to řeší standardním způsobem. To znamená, že předpokládáme, že budeme žádat o omluvu soudní cestou," řekl dnes Dvořák. 

Postup vedení televize v kauze podpořili někteří radní. "ČT je oběť mediálního útoku," uvedl na dnešním zasedání člen rady Jan Prokeš. 

Dvořák odmítl nařčení, že by komerční prostor veřejnoprávní televize byl prodáván pod cenou. "Citoval bych zápis dozorčí komise, kde se píše, že 'po porovnání ceníků ČT s ceníky komerčních stanic dozorčí komise konstatuje, že ceny jsou srovnatelné', přičemž ceny komerčních stanic stejně jako ČT jsou běžně dostupné na internetových stránkách každé z nich," řekl Dvořák.

Mafra již dříve uvedla, že článek vznikl jako standardní investigativní text a byla v něm uvedena stanoviska generálního ředitele i obchodního ředitele. Uvedla také, že v textu bylo zdůrazněno, že se ČT stala obětí podvodů a že podnikavci televizi zneužili.

-čtk-