Sněmovna do RRTV opět zvolila předsedu Krejčího

středa, 29. dubna 2015, 17:36 Aktuality, Rádio, TV MediaGuru

Sněmovna do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání zvolila na poslední volné místo opět jejího dosavadního předsedu Ivana Krejčího, kandidáta ČSSD. Hnutí ANO dnes v tajné volbě neprosadilo svého adepta, kterým byl vedoucí tiskového odboru ministerstva spravedlnosti Miroslav Konvalina, někdejší šéf Radiožurnálu.

Rozdělení míst ve třináctičlenné radě bylo předmětem sporu mezi ANO a ČSSD. Hnutí Andreje Babiše požadovalo, aby byl poměr nominantů ČSSD a ANO v radě tři ku třem, což by prý odpovídalo poměrnému zastoupení. ČSSD naopak trvala na poměru 4:2 ve prospěch sociální demokracie, čemuž výsledek volby odpovídá.

Sociální demokraté do rady prosadili mimo jiné opětovně jejího dosavadního člena Martina Bezoušku, nově pak svou svou bývalou senátorku Dagmar Zvěřinovou. ANO bude mít v radě mimo jiné mluvčí České inspekce životního prostředí Radku Burketovou, bývalou mluvčí tohoto hnutí i ministerstva pro místní rozvoj.

ODS do rady úspěšně nominovala někdejšího předsedu sněmovního mediálního výboru Václava Mencla, TOP 09 se Starosty pak někdejší šéfku Rady Českého rozhlasu Danu Jaklovou a lidovci předsedu své karlovarské krajské pobočky Marka Poledníčka. Do rady se vrátí Daniel Novák na návrh KSČM.

Nově zvolení členové rady se mandátu se ujmou postupně během května až července, kdy skončí funkční období dosavadních sedmi členů rady.

-čtk-