Sanoma na prodeji v Česku vydělala milion euro

středa, 06. května 2015, 08:15 Tisk MediaGuru

Sanoma se dál zbavuje svých aktivit v Evropě, v Česku na prodeji vydělala.

Mediální skupina Sanoma získala na prodeji české pobočky jeden milion eur (cca 28 mil. Kč). Jde o částku, která převyšuje o uvedený objem účetní hodnotu společnosti. Vyplývá to z výsledků hospodaření Sanomy, které firma oznámila za období prvního čtvrtletí 2015.

Prodej v Česku byl pro Sanomu jednou z úspěšnějších transakcí. Celková hodnota obchodu, který se domluvil na konci roku 2013 a která vedla k tomu, že se novým majitelem Sanomy stala spolenčost Astrosat, dosáhla 55 mil. Kč.

Sanoma v rozmezí dvou let prodala několik operací ve střední a východní Evropě, jakož i v domovském Finsku či v Holandsku. V regionu střední a východní Evropy se vedle českého trhu stáhla i z Rumunska, kde na prodeji tratila přes milion eur. Odešla také ze společného podniku z Bulharska, kde rovněž ztratila na prodeji tohoto aktiva, a to 0,5 mil. euro. Stáhla se také z Maďarska, kde patřila vůbec k největším hráčům na mediálním trhu. Prodej maďarských aktiv ji naopak přinesl zisk ve výši 4,3 mil. euro. Nejvýdělečnější byl prodej finské distribuční společnosti Lehtipiste v únoru 2014, který Sanomě přinesl zisk 26 mil. euro.

Sanoma prochází rozsáhlou restrukturalizací s cílem soustředit se na stěžejní aktivity. V prvním čtvrtletí 2015 meziročně snížila tržby o 13 % na 380 mil. euro a vykázala provozní ztrátu 11 mil. euro. Stále se přitom zbavuje některých aktiv. Nejnověji na konci letošního dubna oznámila prodej svého podílu v ruském ekonomickém deníku Vedomosti. Už v prosinci loňského roku se kvůli zhoršené legislativě k zahraničním vlastníkům v Rusku rozhodla prodat 50% podíl ve vydavatelství módních titulů.

-mav-