Skandál FIFA znepokojuje sponzory

pátek, 29. května 2015, 10:45 Marketing MediaGuru

Vyšetřování korupce v nejvyšších patrech světového fotbalu znervózňuje hlavní sponzory.

Zatčení vlivných fotbalových funkcionářů a vyšetřování korupce v nejvyšších patrech světového fotbalu vyvolává otázky i u hlavních sponzorů FIFA. Situace znervózňuje společnosti Visa, Adidas i Coca-Cola.

Nejotevřenější reakce přišla od poskytovatele finančních služeb Visa, která pro server PR Week mluvila o „hlubokém zklamání“ a varovala, že pokud nebudou provedeny uspokojující změny, „přehodnotí své partnerství“.

Coca-Cola připomněla, že „opakovaně“ vyjádřila své obavy ohledně možné korupce při hlasování o pořadatelských právech pro světové šampionáty v letech 2018 a 2022, které získaly Rusko a Katar. Již v listopadu loňského roku žádala po FIFA větší transparentnost.

Sportovní společnost Adidas řekla, že od svých partnerů očekává vytváření a dodržování stejně vysokých etických standardů, ke kterým se jako značka sama zavazuje. McDonald’s označil zprávy za znepokojující, celou situaci nadále monitoruje, stejně jako Budweiser a Hyundai.

Podle specialistů na sportovní marketing bude však pro zmíněné společnosti mnohem těžší přejít od slov k činům. „Většina sponzorů, kteří do FIFA investují peníze, o jejích problémech věděla, takže to pro ně není nic nového,“ myslí se Andrew Zimbalist, ekonom sportu ze Smith College, a dodává, že sponzorství světového fotbalu se zmíněným společnostem i přes aktuální vyšetřování bude opouštět jen ztěžka. Fotbalové zápasy patří totiž celosvětově k nejsledovanějším sportovním událostem.

Spojení s organizací čelící obvinění z korupce však s sebou pro značky nese značné riziko. Podle konzultanta a bývalého olympijského atleta Alana Pascoe se sportovní sponzoring proměnil z čistě transakčního vztahu do partnerského vztahu, v němž by obě strany měly sdílet stejné hodnoty. Korupční kauza může tedy poškodit nejen samotný fotbal, ale i jeho sponzory.

-kch-