V Radě ČT zůstane Dědič i Kratochvíl, nově Kašparů

pátek, 22. května 2015, 14:38 Aktuality, TV MediaGuru

V Radě České televize zůstane její předseda Jaroslav Dědič i dosavadní člen Jiří Kratochvíl. Rozhodli o tom v pátek poslanci, kteří v tajných volbách novým členem televizní rady vybrali katolického duchovního a lékaře Jaroslava Maxmiliána Kašparů. Dvě místa v radě zůstala volná, Sněmovna o jejich obsazení rozhodne příští týden ve středu.

Z původní patnáctky kandidátů mají šanci na zvolení sportovní ředitel olympijského výboru a bývalý kanoista Martin Doktor, geolog Václav Cílek, někdejší šéf Zemanova a Grossova premiérského kabinetu Zdeněk Šarapatka a pedagog Daniel Váňa. Postoupili díky tomu, že v prvním kole dostali více hlasů než jejich soupeři.

V poli poražených skončili například bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes, děkan Fakulty sociálních věd Jakub Končelík, novinář a bývalý člen vysílací rady Petr Žantovský, někdejší ředitel ČT2 Jan Mrzena nebo historik a pedagog Nikolaj Savický.

Patnáctičlenná Rada České televize je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje právo kontrolovat činnost ČT. Do její působnosti patří například právo jmenovat a odvolávat generálního ředitele a na jeho návrh ředitele televizních studií, schvalovat rozpočet a závěrečný účet nebo kontrolovat plnění rozpočtu ČT. Členové Rady jsou voleni na šest let, přičemž každé dva roky je volena jedna třetina členů.

-čtk-