Praha znovu mluví o možné výpovědi JCDecaux

pátek, 19. června 2015, 04:50 Aktuality, Outdoor MediaGuru

Praha se připravuje na možnou výpověď letité smlouvy s francouzskou reklamní společností JCDecaux. Připravila proto zadání architektonické soutěže na novou podobu stovek zastávek MHD a reklamních zařízení. Na dotaz ČTK to řekl náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ). Možnost ukončení smlouvy na takzvaný městský mobiliář město zvažuje už několik let.

"Připravujeme se na možnost výpovědi smlouvy s JCDecaux. A protože součástí smlouvy je, že zastávky jsou v majetku JCDecaux a je třeba, aby město mělo náhradu, dostal jsem za úkol připravit zadání architektonické soutěže, který jsem před několika dny předal primátorce," uvedl náměstek.

Na otázku, jak město naloží se smlouvou s JCDecaux, radní trvale odpovídají vyhýbavě. "Jednání pokračují, musíme si nejprve poslechnout, co firma nabízí," reagoval nedávno radní pro majetek Michal Hašek (ANO). Ohledně dotazů týkajících se soutěže tehdy odkázal na primátorku.

"Současný smluvní vztah je pro město nevýhodný a bude se hledat výhodná cesta, jak smlouvu vypovědět, nebo se se společností jinak domluvit," píše se v zápisu z nedávného jednání komise, kterého se zúčastnila primátorka, Hašek, Stropnický i zástupci Institutu plánování a rozvoje (IPR) a UMPRUM. Magistrát má navrhnout způsoby řešení, včetně možného odkupu mobiliáře nebo jeho postupné výměny, a to ve vztahu k výnosům z reklamy.

Firma JCDecaux údajnou nevýhodnost smlouvy opakovaně odmítla. Nedávno prostřednictvím médií vyzvala radní k jednání. Společnost provozuje 600 zastávek s reklamou a dalších 300 bez reklamy, dále 1500 metrů reklamního zábradlí a 20 veřejných toalet. Na starosti má i jejich údržbu a úklid. Ročně platí městu deset milionů korun.

O možné revizi smlouvy se mluvilo naposledy v souvislosti s pražskými stavebními předpisy, které rozvířily debatu o regulaci reklamy v Praze. Konkurenční firma BigBoard tvrdí, že smlouva s JCDecaux znevýhodňuje konkurenty v oblasti reklamy.

-čtk-