V ČRo končí Nováček, odchází i Bureš a Vítková

středa, 24. června 2015, 16:34 Aktuality, Rádio, Lidé MediaGuru

Radě ČRo byly oznámeny další personální změny. Z rodinných důvodů odchází z pozice ředitele centra vysílání Ondřej Nováček. O jeho nástupci se zatím jedná. Po odvolání náměstka Michala Koliandra ve funkcích skončili také ředitel ekonomického odboru Lubomír Bureš a ředitelka odboru správy majetku Andrea Vítková. Pověřeni řízením těchto odborů jsou dosavadní šéf controllingu Martin Vojslavský a Vladimír Karmazín. Personální výměna se podle generálního ředitele Českého rozhlasu Petera Duhana nijak nedotkla provozu ČRo.

V sekci odvolaného náměstka Michala Koliandra nebyla zjištěna žádná systémová pochybení. Důvodem ukončení pracovního poměru bylo selhání při uplatňování kontrolních mechanismů, řekl ve středu Radě ČRo Duhan. Konkrétnější nechtěl být kvůli prověřování jiným orgánem, dodal bez dalších podrobností. Koliandr již dříve uvedl, že si žádného pochybení není vědom. „Za kontrolní mechanismy je odpovědný náměstek. Pokud nebyla vůle, aby se projevily v praxi, byl náměstek odvolán,“ zmínil Duhan.

Radní Tomáš Kňourek se pozastavil nad tím, zda neuplatnění kontrolních mechanismů nelze skutečně považovat za selhání systému. Vedení rozhlasu se rovněž dotázal na důvod měsíčního prodlení v odvolání dalších zaměstnanců. Podle Duhana si to vyžádala až následná analýza a výsledky auditu po jmenování pověřeného náměstka Tomáše Kollarczyka. Škoda podle Duhana byla vyčíslena na 1,7 milionu. Již dříve řekl, že v takovém případě rozhlas podá trestní oznámení na neznámého pachatele.

Podle Duhana je náměstkovská sekce správy a provozu klíčová v tom, že přes ni ročně protečou víc než dvě miliardy korun. V souvislosti s nedávným odvoláním ze sekce byla vyčleněna oblast veřejných zakázek pod generálního ředitele.

-čtk-