ČT2 dnes odvysílá dokument Filmová lázeň o MFF KV

úterý, 07. července 2015, 07:26 Aktuality, TV MediaGuru

Druhý kanál České televize odvysílá v úterý 7. července od 20:00 dokument Filmová lázeň, který zachycuje historii Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary od jeho založení v roce 1946 a prvních nesoutěžních let až po letošní, padesátý ročník. Archivními materiály se autoři snímku (Eva Zaoralová, režisér Miroslav Janek) probírali půl roku a nalezli i doposud nezveřejněné záběry.

„Obsah filmu by se dal charakterizovat jednoduše: historie padesáti ročníků karlovarského filmového festivalu. Naším záměrem ale není zahltit diváky nekonečnými výčty cen a filmů. Filmový festival je místem momentálního vzrušení, setkávání. Takový by měl být i náš film,“ uvedl jeho režisér Janek.

Ve filmu se uplatnily ukázky z Momentů filmového festivalu (z let 1957 až 1966) i z vybraných dílů Československého filmového týdeníku, charakterizujících daná historická období. Mnoho reminiscencí se našlo i v pořadech České televize, a to od momentek s Miroslavem Horníčkem a dokumentu Karel a jeho Vary až po nejrůznější zpravodajské záznamy a festivalové kroniky.

-mav-