Dvořák: Zákon má počítat s nelineárním vysíláním

pondělí, 27. července 2015, 13:13 Aktuality, TV MediaGuru

Nelineární sledovanost, tedy konzumace televizního obsahu na zařízeních s připojením na internet, je potřeba začít brát v potaz, řekl v rozhovoru pro pondělní Hospodářské noviny generální ředitel České televize Petr Dvořák. Právě na tu chce upozornit zákonodárce při schvalování nových mediálních zákonů.

„Natáčíme seriál a víme, že když ho natočíme a odvysíláme v televizi, tak ho následně můžeme dát do iVysílání a diváci se k němu budou vracet. Tato přehrání nám dělají 10 až 20 % celkové sledovanosti,“ říká Dvořák s tím, že zákon ČT zatím neumožňuje investovat do specifických produktů, které by se vytvářely prioritně pro internet.

Nové zákony by podle Dvořáka měly zohlednit nelineární sledovanost nejen v souvislosti s možnou produkcí obsahu jen pro účely internetu, ale i co se koncesionářských poplatků týče. Podle něj by měli za konzumaci televizního produktu platit i majitelé tabletů a chytrých telefonů. „Ti, co mají doma přijímač a řádně platí, na ně vlastně přispívají,“ domnívá se Dvořák.

-stk-