Finanční správa má tendr na kampaň k el. evidenci

pátek, 10. července 2015, 15:22 Aktuality, Reklama MediaGuru

Finanční správa vypsala zakázku na přípravu informační kampaně k elektronické evidenci tržeb (EET). Předpokládaná hodnota za stanovení strategie a kreativní části je 1,35 milionu korun bez DPH, informovala na webuNa výsledky tendru později naváže rozsáhlejší nadlimitní zakázka, která bude zahrnovat realizaci kampaně, včetně zprostředkování reklamního prostoru. Odhadovaný rozpočet zatím zveřejněn nebyl. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) Hospodářským novinám dříve řekl, že informační kampaň spolu s dalšími náklady na přípravu systému přijdou na zhruba 80 milionů korun.

Vítězná agentura již vypsaného tendru by měla navrhnout podobu kampaně, která chystanou evidenci tržeb představí jako prostředek k nápravě podnikatelského prostředí a lepšímu výběru daní. Druhou cílovou skupinou jsou podnikatelé, kteří mají být včas informováni o povinnosti registrovat se do systému.

Součástí zakázky je zpracování návrhů inzerátů nebo scénářů vzdělávacího pořadu či reklamního spotu. Agentura má také navrhnout komunikační strategii loga e-tržby, dále stanovit takzvaný komunikační mix, včetně zásahu cílových skupin a navrhnout jednotlivé fáze kampaně včetně optimálního rozpočtu. Předpokládanou hodnotu tvoří 1,15 milionu za plnění zakázky a 200 000 korun za opční právo zadavatele. Váha hodnotících kritérií je stanovena: 40 % pro kreativní část, 40 % pro strategickou část a 20 % pro nabízenou cenu.

Elektronickou evidencí tržeb se chce vláda zaměřit na šedou ekonomiku. Dosavadní výpočty zmiňují přínos po zavedení systému jako zvýšení daňového inkasa o 10 až 12 miliard korun. Vstupní investice podle dostupných podkladů dosáhne zhruba 320 milionů korun. Roční provozní náklady pak mají být 250 milionů Kč.

Zákon, který má nový systém od příštího roku zavést, nyní projednává Sněmovna. Vládní koalice předlohu brání před kritikou opozice, podle níž je opatření zbytečné a nenaplní stanovené cíle. Varují také před údajně nebezpečným shromažďováním dat. Dezinformační kampaň naopak odmítá ministr Babiš, který namítá, že finanční správa nezíská o podnikatelích žádné detailní informace. Jednání provázejí obstrukce.

-čtk-