IAB: Internet je druhým světovým mediatypem

pondělí, 13. července 2015, 07:15 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Výdaje do internetové reklamy v Evropě loni stouply o 11,8 procenta na 30,7 miliardy eur (832 miliard Kč). Z pohledu mediálních investic je on-line inzerce druhou nejvyužívanější po televizi, která činila 33,5 miliardy eur. Vyplývá to z výzkumu AdEx Benchmark od IAB Europe, která sleduje digitální trh ve většině evropských zemí.

Internetová reklama loni podle studie rostla dvouciferným tempem již pátý rok v řadě. Je tak nejdynamičtější formou inzerce a překonává také růst celoevropského HDP, uvádí závěrečná zpráva AdEx Benchmark, kterou v Česku představilo Sdružení pro internetový rozvoj.

Největší kategorií z hlediska on-line reklamy zůstává reklama ve vyhledávání, a to 14,8 miliardy eur. Vysokou dynamiku vykazuje bannerová inzerce, která vykázala 10,9 miliardy eur, hlavně díky zvýšenému zájmu o videoreklamu, sociální média a takzvanému programatickému obchodování na rozvinutých trzích. Stále využívanější je i reklama v mobilních zařízeních, která nyní představuje 18procentní podíl na celkových výdajích.

Zpráva poukázala na specifika v jednotlivých zemích a regionech. Západní Evropa má ve srovnání s východními státy obecně silnější postavení internetu, větší podíl reklamy ve vyhledávání a rozvinutější programatické obchodování. Region střední a východní Evropy pak vykazuje silnější růst on-line inzerce, což je ovlivněno i rozšiřováním a zkvalitňováním internetového připojení.

Nejvyšší výdaje do internetové reklamy na hlavu jsou podle statistik v Británii, skandinávských zemích, Nizozemsku, Švýcarsku a Německu. Česko je s 34 eury na obyvatele a rok blízko evropskému průměru (42 euro).

-čtk-