Výnosy ČRo loni meziročně klesly na 2,2 mld. korun

středa, 22. července 2015, 11:28 Aktuality, Rádio MediaGuru

Výnosy Českého rozhlasu loni meziročně klesly o 3,7 procenta na 2,236 miliardy korun. Důvodem byly především mimořádné příjmy v roce 2013, kdy rozhlas prodal dvě pražské nemovitosti v ulicích Dykova a Jeseniova. Loňský zisk činil 1,2 milionu korun. Vyplývá to z ročenky rozhlasu za loňský rok. Rozhlasové poplatky se na příjmech podílely 2,027 miliardy Kč. Ve srovnání s původním plánem se loňské výnosy zvýšily o 19,7 milionu korun. Na tom se podílel zejména růst vybraných rozhlasových poplatků.

Generální ředitel Peter Duhan doplnil, že celoplošné stanice zaznamenaly nárůst počtu posluchačů o 50 000 v denním a 32 000 v týdenním poslechu. Rozhlas zaostal za plánem výnosů z obchodní činnosti, které činily 85,3 milionu korun. Nižší plnění postihlo výhradně takzvané barterové operace, což se ve stejném objemu projevilo na druhé straně rozpočtu jako úspora nákladů.

Překročení plánovaného objemu nákladů, které činily 2,235 miliardy korun, rozhlas kompenzoval vyššími výnosy. Šlo zejména o náklady na DPH bez nároku na odpočet. Rozhlas podle ročenky loni završil všechny hlavní změny nastartované v předchozích letech.

Český rozhlas má osm celoplošných stanic, z toho Radiožurnál, Dvojka a Vltava jsou vysílané především analogově v pásmu VKV, dalších pět je šířeno jinou cestou. Vedle toho ČRo má 13 regionálních stanic.

-čtk-