Gemius zcela přebírá výzkum NetMonitor

čtvrtek, 27. srpna 2015, 22:24 Internet & Mobil MediaGuru

Jediným realizátorem výzkumu NetMonitor bude od září společnost Gemius.

S platností od 1. září 2015 se společnost Gemius stane jedinou společností, která zajišťuje výzkum internetové návštěvnosti a sociodemografie NetMonitor. Na výzkumu se dosud podílí i výzkumná agentura Nielsen-Admosphere, ta se ale na internetovém výzkumu už nebude podílet.

Změna přichází krátce předtím, než zadavatel výzkumu, Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR), vypíše letos na podzim nový tendr na výzkum internetové návštěvnosti. Harmonogram výběrového řízení by měl být naplánovaný tak, aby v roce 2017 mohla být k dispozici data z nové vlny měření NetMonitor.

K vypsání výběrového řízení se připravuje i Asociace televizních organizací (ATO), která je zadavatelem výzkumu televizní sledovanosti. K vypsání tendru by mělo dojít v příštím roce. Podle informací MediaGuru.cz se připravuje také vypsání zakázky na měření čtenosti tištěných médií Media projekt.  

Přestože na českém trhu probíhaly diskuse o možném propojení tuzemských mediálních výzkumů, ve výsledku se ukázalo, že k jednotnému výzkumu zatím nepanuje politická shoda. V nejbližších letech se tak mediální výzkumy budou rozšiřovat v rámci stávajících mediatypů se zájmem o tzv. multiplatformní přístup, tj. s ohledem na další možnosti příjmu a distribuce obsahu na různých typech zařízení.

Společnost Nielsen-Admosphere, která se dosud na realizaci internetového výzkumu spolupodílela, je realizátorem i výzkumu elektronického měření televizní sledovanosti pro ATO.

-mav-