Chytrá zařízení má víc než polovina domácností

pondělí, 05. října 2015, 05:58 Aktuality, TV, Výzkum MediaGuru

České domácnosti lze označit za technologicky dobře vybavené, alespoň co se týče „moderních obrazovek“, jakými jsou například notebook nebo smartphone. Ty má doma už více než polovina domácností s alespoň jedním členem ve věku 15-54 let. Vychází to z dat Kontinuálního výzkumu, který zajišťuje společnost Nielsen Admosphere pro Asociaci televizních organizací (ATO) jako součást peoplemetrového projektu.

Z výsledků druhého kvartálu Kontinuálního výzkumu 2015 vyplývá, že notebook už má dnes doma 66 % těchto domácností, ačkoli vývoj vybavenosti tímto přístrojem poslední dobou spíše stagnuje. To může být podle realizátora výzkumu způsobeno i tím, že notebook suplují chytrá zařízení jako smartphone, tablet nebo smart TV.

Právě smartphone je navíc v domácnostech nejrychleji posilujícím přístrojem: oproti druhému kvartálu 2013, kdy jej doma mělo jen 32 % domácností s alespoň jedním členem ve věku 15-54 let, ho lze dnes najít už v 57 % domácností. Postupně posiluje též tablet, který má doma téměř čtvrtina těchto domácností. Rozšíření smart TV se oproti roku 2013 zdvojnásobilo, nyní ji má 14 % domácností. Pokles naopak zaznamenává stolní počítač, který se z 56 % v roce 2013 dostal letos na 47 %.

Vybavenost domácností (kliknutím zvětšíte)

Vybavenost domácností

-mav-