ČT chystá nové dokumenty, mezi nimi i Kino Lucerna

čtvrtek, 22. října 2015, 12:09 Aktuality, TV MediaGuru

Nové dokumenty, které připravuje do vysílání, představila ve čtvrtek Česká televize. Podle generálního ředitele ĆT Petra Dvořáka schválila ČT jen od ledna do září 140 nových námětů a v kinech letos mělo nebo bude mít premiéru dvacet koprodukčních dokumentů ČT. Většinu z dnes připravovaných dokumentů připravuje do vysílání v roce 2016.

Jsou mezi nimi např. cestovatelský Dokolakolem, dokumentární road movie o cestě na Bajkal. Tři přátelé, z nichž dva jsou vozíčkáři, vyrazili na čtyřkolkách kolem Černého moře přes hory Velkého Kavkazu.

Další z nových dokumentů se věnuje pražskému kinu Lucerna. Česko-francouzský film ČT uvede pod názvem Kino Lucerna (scénář Tereza Brdečková), dokument je částí šestidílného mezinárodního cyklu Nejpodivuhodnější kina světa. Historie kina Lucerna je i příběhem i pádem rodiny Havlových.

Z dokumentu Kino Lucerna, zdroj: ČT
Z dokumentu Kino Lucerna, zdroj: ČT

Přiblížit vietnamskou kulturu přes jídlo bude chtít food bloggerka Kamila Rundusová v cyklu Kamu vaří. Na cestě po centrálním Vietnamu představí vietnamské stravování. Uprchlické krizi se dotknou filmy Blízký soumrak a Uprchlíci před pevností Evropa, téma rusko-ukrajinského konfliktu zpracovává Příští stanice Naděje.

Mezi další nové dokumenty patří i projekt evropských televizí sdružených v EBU o generaci Y s názvem Generation What?, dokumentární film o ženách, které zasvětily své životy street artu a graffiti Girl Power, dokument o osudu tří dívek, které vyrůstaly ve výchovném ústavu v Počátkách (název Počátky), dokument z prostředí českých revivalových kapel Země revivalů. ČT připravuje i dokument o divadle Sklep s názvem Tajemství Divadla Sklep aneb manuál na záchranu světa.

-mav-