Na letošním Signalu partneři sází na interaktivitu

čtvrtek, 15. října 2015, 07:00 Marketing MediaGuru

Letošní ročník festivalu Signal podpoří Mercedes-Benz, Intel, Preciosa nebo ČEZ.

Třetí ročník Signal festivalu se blíží. Už nyní na něj po Praze upozorňují citylighty s vizuálem od studia Oficina. Letošní ročník, který se bude konat od 15. do 18. října, nabídne návštěvníkům dvacítku instalací a videomappingů po celé Praze. Mezi instalacemi se představí také partneři festivalu, kteří tento rok sází především na interaktivitu. Cílem je zapojit do světelných her samotné návštěvníky.

Mercedes-Benz, hlavní partner festivalu, představí audiovizuální instalaci M-B Tuned, připravenou ve spolupráci s uměleckým studiem R/FRM pod vedením produkční divize festivalu Signal Productions. Ve futuristickém světelném boxu bude pulzovat změť barev, tvarů, zvuků a křivek automobilů Mercedes-Benz, kterou budou moci návštěvníci zkrotit pomocí ovládacího pultu.

M-B Tuned
Mercedes-Benz: M-B Tuned (od R/FRM)

Společnost Intel vsadí ve své instalaci na kameru RealSense, která umožní snímat lidskou hlavu a vytvořit její 3D model. Trojrozměrné tváře přítomných návštěvníků se budou promítat na stěnu Šítkovské vodárenské věže, „svou vlastní“ projekci si budou snímaní lidé moci částečně i ovládat a vytvořit například iluzi bourání věže nebo odkrývání cesty do jejích útrob.

Intel: Faces
Intel: Faces

Sklářská firma Preciosa si k instalaci přizvala designéry Jana Vacka a Martina Šmída ze studia Vacek & Smid. Interaktivní instalace Dancing Cubes bude umístěna na piazzetě Národního divadla. Její rozměrné skleněné kostky, délky téměř dva a půl metru, roztančí pomocí světla nejen profesionální tanečníci, ale i diváci a kolemjdoucí.

Dancing Cubes
Preciosa: Dancing Cubes (od Vacek & Smid)

Další z partnerů ČEZ se do festivalu zapojí se svým programem „Pomáhej pohybem“ a aplikací EPP. Každý návštěvník festivalu bude moci využít každý krok mezi instalacemi pro podporu projektu, který si vybere.

Na několika dalších instalacích se také podílejí české technologické firmy – například holandský umělec Matthijs Munnik do své instalace Citadels integroval moduly od českého výrobce Koma. Petřínskou věž promění v živou medúzu světla BMFL (tzv. Bright Multi-Functional Light) od českého výrobce Robe lighting, světového lídra ve vývoji profesionální světelné techniky. Oficiálním dopravcem festivalu jsou České aerolinie, oficiálním hotelem Mosaic House.

Poprvé v letošním roce se Signal rozšíří o programové části pro profesionály – konferenci Signal Future Forum (SIFF) a vzdělávací platformu Transmit. SIFF se bude věnovat zejména problematice kreativních průmyslů a propojí tak státní správu s velkými korporacemi. Vzdělávací platforma Transmit je určená pro vizuální umělce, světelné designéry, kurátory a další odborníky, zaměří se na digitální kulturu, umění a technologie.

-stk-