Pearson a Dow Jones prodají podíly v ruském Vedomosti

neděle, 22. listopadu 2015, 09:48 Aktuality, Tisk MediaGuru

Mediální firmy Pearson a Dow Jones se dohodly na prodeji svých podílů v ruském listu Vedomosti. Koupí je od nich ruský podnikatel Děmjan Kudrjavcev, který nyní v listu drží podíl 33,3 procenta. Důvodem prodeje je nový ruský zákon, který vstupuje v platnost od ledna příštího roku a který omezuje vlastnictví zahraničních firem v ruských mediálních společnostech. Uvedl to list Financial Times. Cena zveřejněna nebyla.

Kudrjavcev, který v minulosti vydával konkurenční list Kommersant, tak nyní Vedomosti zcela ovládne. Do ruských rukou se tím dostává poslední zpravodajský deník, který byl doposud pod zahraniční kontrolou. Dohoda by měla být dokončena ještě v letošním roce.

Rusko loni v září přijalo zákon, který omezuje vlastnictví zahraničních firem v ruských mediálních společnostech na 20 procent. Jako důvod uvedlo obavy o bezpečnost. Zákon v posledních měsících vyvolal vlnu prodejů - nedávno se z Ruska stáhla například i německá skupina Axel Springer, která vydávala ruskou verzi časopisu Forbes.

Nový zákon je považován za další posílení kontroly Kremlu nad ruskými médii. Podle zdroje blízkého dohodě představuje nový zákon "prakticky vyvlastnění zahraničních médií". Očekávalo se sice, že Pearson svůj podíl v rámci širší strategie prodeje svého zpravodajského majetku prodá, avšak bez mediálního zákona by měl více možností. Podíl by podle zdroje zřejmě prodal jiné zahraniční společnosti.

List Vedomosti byl založen v roce 1999 jako společný podnik firem Pearson, Dow Jones a Independent Media, vydavatelské firmy podporované nizozemským novinářem Derkem Sauerem. Každá z firem vlastnila v listu třetinový podíl. V roce 2005 koupila Independent Media finská vydavatelská společnost Sanoma, která pak letos v dubnu prodala svůj podíl Kudrjavcevovi.

-čtk-