Trendem 2016 bude hledání neotřelého kontextu

čtvrtek, 26. listopadu 2015, 07:15 Marketing MediaGuru

Jedním z trendů příštího roku by mělo být zasazení komunikace do překvapivých kanálů.

S blížícím se koncem roku se postupně vynořují i trendy na příští rok. Podle serveru TrendWatching, jenž se specializuje na identifikaci budoucích trendů nejen v marketingu, nabude na důležitosti tzv. kontextuální a všudypřítomná komunikace. Znamená to, že značky by ve své komunikaci měly začít sázet na nové komunikační kanály v neotřelém kontextu, v němž dokážou zákazníky překvapit a vyjít vstříc jejich potřebám ve správnou chvíli a na správném místě.

Za příklad, jak využít překvapivého kontextu, může posloužit například projekt Mini Fashion Bar francouzské módní značky Pimkie. Vycházela přitom z poznání, že ženy na cestách neustále řeší nedostatek oblečení. V pokojích vybraných hotelů ze sítě Banks tak byla vedle klasického minibaru připravena i jeho módní verze, tzv. Mini Fashion Bar, s pár kousky oblečení a doplňky odpovídajícími počasí a aktivitám, kterým se lze v okolí hotelu věnovat. Hosté mohli oblečení použít a následně zaplatit při check-outu. Pokud jim velikost nebo barva neseděla, stačilo jen zavolat módnímu manažerovi a ten se o vše potřebné postaral.

Na hledání různorodých cest k zákazníkovi se již delší čas soustředí pizza Domino’s, která postupně rozšiřuje možnosti objednávek. Lidé si mohou dovážku pizzy objednat dnes například přes aplikaci Dom s hlasovou asistentku Siri, přes aplikaci v chytrých hodinkách, přes tweety či SMS za použití emotikonu pizzy, na chytré televizi Samsung nebo v určitých modelech automobilové značky Ford.

Překvapit mohou zadavatelé i v mobilu. Po identifikaci nudícího se uživatele chytrého telefonu mu mohou nabídnout například zajímavý obsahke čtení či zhlédnutí. Podle výzkumu společnosti Telefóniky reagují totiž znudění uživatelé na doporučený obsah mnohem lépe než ti, co nudu nepociťují.

-stk-