Do tendru na ředitele ČRo se přihlásilo 31 kandidátů

pondělí, 14. prosince 2015, 15:42 Aktuality, Rádio MediaGuru

Do výběrového řízení na generálního ředitele Českého rozhlasu se radě ČRo přihlásilo 31 uchazečů. Do konce týdne notář vyřadí nezpůsobilé žádosti. V pondělí 21. prosince rada vybere pět finalistů, které pozve k prezentaci projektů. ČTK to řekl mluvčí rady Ivan Tesař.

Notář bude posuzovat, zda uchazeči splnili formální náležitosti výběrového řízení, doložili například vysokoškolský titul, kopii občanského průkazu, lustrační osvědčení nebo výpis z rejstříku trestů a předložili koncepci rozvoje ČRo na období 2016 až 2021.

Prezentace pěti nejlepších kandidátů by se měla konat 20. ledna. Nástupce Petera Duhana, který rezignoval letos v říjnu, by měla rada vybrat nejpozději do 3. února. Hlasovat pro něj musí nejméně šest z devíti členů rady.

Český rozhlas v současnosti vede prozatímní šéf Karel Zýka, který se do tendru rovněž přihlásil. O kandidaturu již dříve projevili zájem například bývalý zpravodaj v USA a šéf Radiožurnálu Miroslav Konvalina, exministr vnitra Jan Ruml, právník a bývalý novinář Tomáš Němeček, ředitel Centra zpravodajství ČRo Tomáš Pancíř, ředitel Centra vysílání Ondřej Kopa, ředitel ČRo Sever Milan Knotek, náměstek generálního ředitele René Zavoral, šéf brněnského studia Jaromír Ostrý, ředitel ČRo České Budějovice Zdeněk Duspiva nebo externí sportovní redaktor a radní ČTK Miroslav Augustin. Mezi často zmiňovanými jmény jsou i ředitel E15 Tomáš Skřivánek, bývalý ředitel Národní knihovny Tomáš Böhm, mediální analytik Petr Žantovský, bývalý předseda Rady ČT Jan Mrzena či bývalý generální ředitel FTV Prima Martin Konrád.

-čtk-