PNS umožní na prvních 500 trafikách platby kartou

pondělí, 14. prosince 2015, 10:23 Aktuality, Tisk MediaGuru

Největší tuzemský distributor tisku První novinová společnost začne od příštího roku zavádět v trafikách možnost plateb kartou. V lednu, v rámci pilotního provozu, připojí prvních 50 prodejen tisku, do konce roku jich má být 500. V rozhovoru pro ČTK to uvedl generální ředitel PNS Petr Novák.

"Aby měl celý systém smysl, musíme jej velmi rychle rozšířit na nejméně 3 500 trafik," podotkl Novák. Zavádění možnosti platit kartou, nejlépe bezkontaktní, bez nutnosti zadávat PIN, je součástí projektu elektronizace trafik. Ten má na jedné straně usnadnit prodejcům práci a zlepšit jejich zásobování a na druhé i rozšířit sortiment nabízených produktů a služeb.

Systém umožní průběžně sledovat prodeje a včas doplňovat chybějící tituly, zákazník tak vždy najde na stánku to, co požaduje. V nejbližší době by se například mohl rozjet prodej a distribuce knih přes trafiky a možnost vyzvedávání dalších vybraných produktů z internetových obchodů. "Trafiky nikdy nebudou univerzální výdejní místo pro všechny druhy zboží, například pro elektroniku. Jsou limitované zejména malým skladovacím prostorem," dodal Novák s tím, že právě prodej knih v trafikách dává smysl a další nabídka bude velmi rychle následovat.

Trafiky by zároveň mohly přijímat i zboží, které se lidé rozhodli zejména při nákupu přes internet vrátit. Počet trafik, které PNS obsluhuje, v současnosti přesahuje 16 000. Jejich elektronizací PNS získá významný zdroj dat o nákupních potřebách svých partnerů i zákazníků i možnost plynulejšího doplňování zboží nebo upravování sortimentu. V současnosti se zásobování řídí jen na základě odhadů porovnávaných zpětně s prodejními výsledky.

Připojení trafik a jejich vybavení potřebnou technikou by podle Nováka nemělo prodejce významně zatížit. Záměrem je investice spolufinancovat převážně ze zdrojů PNS a jejich partnerů. Základní funkce systému půjde ovládat i prostřednictvím standardních elektronických zařízení včetně mobilních telefonů.

V roce 2015 firma očekává hrubý provozní zisk EBITDA na úrovni 73 milionů korun, v roce 2016 firma plánuje zastavit pokles a vykázat výsledky zhruba na úrovni roku 2015. V dalších letech chce růst.

Vlastníky PNS jsou vydavatelské domy Czech News Center (27,02 procenta, Mafra (26,27), Vltava-Labe Press (26,04 procenta), Bauer Media (11,24 procenta) a Astrosat Media (devět procent).

-čtk-