V USA začne vysílat televize prodávající zbraně

pátek, 04. prosince 2015, 13:59 Aktuality, TV MediaGuru

V lednu nadcházejícího roku začne ve Spojených státech vysílat reklamní televize Gun TV, která bude během nočního šestihodinového vysílání nabízet palné zbraně a munici. Odpůrci stanice tvrdí, že v době, kdy se v USA kvůli útoků střelců hovoří o regulaci zbraní, je to to poslední, co země potřebuje. Tvůrci televize kritiku odmítají s tím, že nevytváří poptávku po vlastnictví zbraní, ale jen na ni reagují.

Televize uvádí, že své produkty, mezi kterými jsou vedle zbraní také doplňky či lovecké oblečení, chce nabízet zodpovědným způsobem. Zákazníci však zakoupené zboží nedostanou poštou, jako je tomu v případě teleshoppingu běžné, ale budou si pro něj muset dojít k nejbližšímu prodejci. Ten s nimi také vyřídí potřebné formality, které jsou pro pořízení zbraně nezbytné.

Stanice dále slibuje, že divákům nabídne zajímavou podívanou. Budoucí kupci se například dozví podrobnosti o dřevu, které je použito v pažbách pušek, či o materiálech, z nichž jsou zbraně vyrobeny. Vysílání se bude věnovat i historii výrobců zbraní.

Nákupním pořadem budou provázet bývalí policisté či vojenští vysloužilci, ale také známé osobnosti ze světa sportovní střelby. Protože televize nebude mít povoleno předvádět zkušební střelbu ve studiu, chystá její interaktivní náhradu, kterou doplní záznamem ze střelnic.

V USA se nyní vede debata o zpřísnění podmínek držení zbraní, úpravu zákonů podporuje i prezident Barack Obama. Podle portálu shootingtracker.com, který mapuje případy střelby, při kterých byli zraněni či zabiti nejméně čtyři lidí, zažily USA letos již přes 350 takových případů. Naposledy v úterý, kdy manželský pár v kalifornském San Bernardinu zastřelil 14 lidí a dalších 17 zranil, oba útočníky policie zabila.

-čtk-