Ve světě letos zahynulo přes 67 novinářů

úterý, 29. prosince 2015, 07:05 Aktuality MediaGuru

Ve světě letos při plnění profesních povinností zahynulo nejméně 67 novinářů, tedy zhruba stejně jako loni (66). Nejvíce jich přišlo o život v Sýrii a Iráku. Oznámila to dnes ve výroční zprávě nevládní organizace na ochranu novinářů Reportéři bez hranic (RSF). Podezřelá jsou podle ní úmrtí dalších 43 žurnalistů. K podobným závěrům dospěl v pondělí i americký nevládní Výbor na ochranu novinářů (CPJ).

V Sýrii a Iráku bylo zabito po devíti novinářích. Na třetím místě v počtu zabitých žurnalistů je výjimečně Francie, kde mezi oběťmi lednového útoku islamistů v Paříži bylo osm členů redakce týdeníků Charlie Hebdo. Pro novináře bylo podle pařížského sídla RSF dále nejvíce nebezpečné pracovat v Jemenu, Jižním Súdánu, Indii, Mexiku a na Filipínách.

Zatímco loni dvě třetiny zabitých novinářů byly v oblastech konfliktu, letos naopak dvě třetiny ze zabitých žurnalistů přišly o život v době míru. "Znepokojující je úmyslné násilí proti novinářům, což svědčí o tom, že iniciativy na jejich ochranu neuspěly," uvedla RSF. Vyzvala OSN, aby urychleně jmenovala zvláštního představitele na ochranu žurnalistů ve světě.

Zpráva CPJ se sídlem v New Yorku hovoří o nejméně 69 zabitých novinářích v roce 2015. Dochází k podobným závěrům jako RSF, ale například do obětí při útoku na redakci Charlie Hebdo zahrnuje i její pracovníky, kteří nebyli novináři. "Žurnalisté jsou terčem a zpráva to potvrzuje. Jedná se o globální hrozbu," řekl agentuře AP ředitel nezávislé a neziskové organizace CPJ Joel Simon.

Od roku 2005 bylo ve světě podle RSF kvůli své profesi zabito nejméně 787 žurnalistů. Reportéři bez hranic a Výbor na ochranu novinářů shodně odsuzují kruté násilí, které v posledních letech začala uplatňovat proti novinářům radikální organizace Islámský stát.

-čtk-