Mafra podává na ČT stížnost k Radě pro vysílání

středa, 13. ledna 2016, 16:12 Aktuality, TV MediaGuru

Mediální skupina Mafra podala stížnost na Českou televizi k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Důvodem mají být informace, které zazněly v pořadu Otázky Václava Moravce ohledně vytištění a distribuce periodika společnosti Lesy ČR skupinou Mafra bez výběrového řízení.

Mafra si už po odvysílání stěžovala a informace označila za nepravdivé. „Na tuto zakázku bylo podnikem Lesy České republiky před jejím zadáním provedeno výběrové řízení,“ sdělila mluvčí skupiny Silvie Škábová. Mafra adresovala generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi dopis se žádostí o omluvu. Ve středu 13. ledna uvedla, že žádost zůstala bez odezvy. „Proto Mafra činí tento krok a podává stížnost k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání,“ dodala mluvčí.

Česká televize uvedla, že se podnětu společnosti Mafra důkladně věnovala a byla připravena zaslat jí v nejbližších dnech své stanovisko. To nyní předloží Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, bude-li k tomu vyzvána. „Česká televize neshledala důvod k tomu, aby se společnosti Mafra omluvila. Redakce Otázek Václava Moravce ze dne 13. 12. 2015 vycházela při přípravě pořadu z dokumentů uveřejněných na  portálu Lesy České republiky a informace rovněž ověřovala u dalších zdrojů," sdělila mluvčí ČT Alžběta Plívová. Dodala, že na listině k veřejné zakázce „Zpracování, výroba a distribuce novinové přílohy“ byl uveden termín, od kterého je možné podávat nabídky, 6. 11. 2015.  „Objednávka Lesů České republiky adresovaná dodavateli Mafra však byla datována již dnem 5. 11. 2015. Z těchto veřejně dostupných informací bylo tedy možné jednoduchou logikou dovodit, že otevřené řízení před podpisem objednávky 5. listopadu 2015 neproběhlo,“ vysvětlila Česká televize.

Osmistránkový výtisk titulu s názvem Noviny z Lesů České republiky byl distribuován 4. prosince v nákladu 820,5 tis. kusů, a to vložením do regionálních týdeníků 5plus2, které Mafra vydává.

Podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové firma vedle Mafry oslovila v poptávkovém řízení pět firem (Intergraf Náchod, Novotisk – VLP, Garamon HK, Tiskárna Ringier Print, Česká pošta). Podle ní v poptávkovém řízení nejde o klasickou veřejnou zakázku, nemusí se tedy soutěžit a neuzavírá se ani smlouva.

-mav-