V ČR se má do r. 2020 vysílat v DVB-T i DVB-T2

pondělí, 25. ledna 2016, 06:46 Aktuality, TV MediaGuru

V Česku se budou od letošního druhého pololetí do konce roku 2020 zřejmě souběžně vysílat televizní programy ve dvou standardech, tedy DVB-T a DVB-T2. Počítá s tím návrh Strategie zemského digitálního vysílání, který půjde příští týden do připomínkového řízení. ČTK to v tiskové zprávě sdělilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Důvodem plánovaného zhruba 4,5letého souběžného vysílání stejných TV programů je podle předkládajícího ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) snaha o sociálně citlivý přístup, který by měl co nejvíce kopírovat délku běžné výměny televizních přijímačů v domácnostech za nové inovované technologie umožňující kvalitnější příjem DVB-T2.

"Navržený postup respektuje i mezinárodní souvislosti a očekávaná rozhodnutí na úrovni EU v průběhu první poloviny tohoto roku, například stanovení data uvolnění kmitočtů pásma 700 MHz," uvedl mluvčí MPO František Kotrba.

Zemské digitální televizní vysílání (DTT) je jedinou bezplatnou platformou příjmu volně dostupného televizního vysílání. Nyní je DTT nejsilnější platformou pro příjem televizního vysílání v ČR, kterou využívá více než 60 procent českých domácností. Pro přechod na nový standard hovoří jednak plánované a nevyhnutelné zmenšení rozsahu kmitočtového pásma UHF (470-790 MHz) určeného doposud pro DTT ve prospěch mobilních sítí a zároveň zvyšování kvality televizního obrazu a růst počtu televizních programů.

DVB-T2 od loňska testují České radiokomunikace. K příjmu nového standardu jsou potřeba televizory vybavené příslušnou technologií. Podle studie společnosti Grant Thornton vyjde přechod na DVB-T2 české domácnosti do konce roku 2020 na 20,8 miliardy korun.

-čtk-