Český lev letos ocení i televizní tvorbu

pátek, 19. února 2016, 09:58 Aktuality, TV MediaGuru

Na finálovém večeru vyhlašování Českých lvů Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) poprvé prestižní soškou ocení i televizní tvorbu. Laureáti převezmou ocenění 5. března v pražském Rudolfinu, stejně jako osobnosti z oblasti filmu.

Jak už v lednu akademie oznámila na tiskové konferenci, utká se o tuto cenu Česká televize, HBO Europe, TV Nova, TV Prima a TV Barrandov, které v prvním kole doporučily do hlasování několik svých televizních počinů. Ve druhém kole hlasovali o vítězích členové akademie.

V nominacích se objevilo dvaadvacet pořadů či seriálů. Jedenáct patří České televizi, čtyřikrát je zastoupena Nova, třikrát Prima, po dvou nominacích mají TV Barrandov a HBO Europe. Nominovány byly v kategoriích Nejlepší televizní film nebo minisérie, Nejlepší dramatický televizní seriál a Nejlepší dokumentární televizní film nebo seriál.

Nově byla zavedena zvláštní kategorie Mimořádný počin v oblasti audiovize, v níž jsou nominovány sitcom Autobazar Monte Karlo televize Stream a také III. část jejího internetového seriálu Kancelář Blaník, dále interaktivní internetová stránka urbex.cz, projekt digitalizace filmů Čistíme svět fantazie a v neposlední řadě i Česká televize za svůj přínos k posílení domácí tvorby v roce 2015 a za druhou část série Zlatá 60.

"Úroveň české televizní tvorby je velmi vysoká, v čemž následuje světové trendy takzvané quality tv. Rozhodně si zaslouží být oceněna odborníky z řad filmových a televizních profesionálů. Rozhodli jsme se proto rozšířit počet udělovaných Českých lvů o tyto televizní kategorie," vysvětlila změnu výkonná ředitelka Tereza Rychnovská.

Podle generálního ředitele České televize Petra Dvořáka tak akademie prezentuje silný trend sbližování televize a filmového průmyslu. "Televize ve své dramatické a dokumentární tvorbě stále častěji používá filmovou řeč a filmové prostředky. I řada filmových tvůrců u nás i ve světě dnes pracuje pro televize. Proto vítám zavedení televizních ocenění a jsem rád, že se všechny významné televize v Česku byly schopny domluvit a poslaly své nominace," řekl Dvořák. Je přesvědčen, že pro členy akademie, kteří hodnotí filmovou tvorbu, bude ta televizní zpestřením.

Prezident ČFTA Ivo Mathé na nominační tiskové konferenci v lednu uvedl, že nová televizní ocenění nahradí někdejší ceny Elsa, které byly poprvé předány v říjnu 2004. Televize Nova se jich však nezúčastnila a distancovala se od nich i v dalších ročnících. Naposled byly předány v roce 2010, pak se uvažovalo o změně jejich koncepce.

"Jestli je to konečná verze, to rozhodne tento ročník. I já se domnívám, že konvergence mezi filmovou a televizní distribucí je stále menší. I proto by se mohlo stát, že kategorií bude v budoucnu víc. Tento ročník je však průlomový a Česká filmová a televizní akademie tím vlastně naplňuje své poslání a především název," poznamenal Mathé.

Ceny v oblasti televizní tvorby uděluje také Český filmový a televizní svaz FITES. Oceňována byla i v divácké anketě TýTý o nejoblíbenější televizní tváře a pořady. Protože se jí však loni zúčastnily kromě České televize jen Prima a HBO a neshodly se na konceptu ankety, letos už organizována není.

-čtk-