Růžička: Na vydavatele MF Dnes podáme žalobu

středa, 24. února 2016, 11:10 Aktuality, Tisk MediaGuru

Spolumajitel agentury Bison & Rose Miloš Růžička je rozhodnut podat žalobu na vydavatele deníku MF Dnes, společnost Mafra. Růžička to řekl na středečním setkání s novináři, na kterém se vrátil k případu pátečního textu na titulní straně MF Dnes. Ten se věnoval prodeji horské boudy Kladenka "za podezřele nízkou cenu" spolumajitelům PR agentury Bison & Rose. Článek také naznačoval přízeň PR agentury k současnému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Růžička uvedl, že žalobu může podat i víc subjektů, kterých se článek dotýká – vedle jeho osoby také dalších spoluvlastníků agentury Jiřího Bise, Olgy Bisové a samotné agentury Bison & Rose. Újmu, kterou mu měl článek způsobit, odhadl na 12 mil. Kč. V případě, že by ji vysoudil, chce jí věnovat na neziskové aktivity vedoucí k mapování zneužívání médií svými vlastníky. Jak ale připustil, s právníky se o podobě žaloby bavil teprve včera, přesné informace, jak bude žaloba konstruována, proto nesdělil.

Miloš Růžička na středečním setkání s novináři.
Miloš Růžička na středečním setkání s novináři.

Miloš Růžička zopakoval, že páteční článek deníku považuje za manipulativní. Novinářům dnes ukázal emailovou korespondenci s deníkem MF Dnes. Řekl, že reakci na otázky od redaktora Marka Přibila, ve které novináře upozorňoval na to, co je podle jeho názoru podstatné při prodeji majetku kotovaného na burze, adresoval nejen samotnému novináři, ale i celému vedení skupiny Mafra na čele s předsedou představenstva Štěpánem Košíkem. Žádnou reakci od nich ale neobdržel. Vyvozuje tedy z toho, že článek vznikl s vědomím vedení vydavatelství. „Jde o běžnou novinářskou práci a do takových věcí vedení redakcí nezasahuje," oponuje šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

Manipulativní měly být podle Růžičky také citace realitních expertů v pátečním textu MF Dnes, které potvrzovaly, že skutečná cena nemovitosti je dvojnásobně vyšší než cena kupní. Růžička se podle svých slov s experty telefonicky spojil a ti byli údajně překvapeni, že byli citováni v médiích. Odmítli prý také, že by sami odhadli cenu nemovitosti na uváděných 25-30 mil. Kč. Růžička svá slova může údajně doložit nahrávkou, kterou si během telefonického rozhovoru bez vědomí expertů pořídil.

Deník MF Dnes už v pátek uvedl, že si za článkem stojí a že Miloš Růžička měl možnost se k otázkám vyjádřit. Dnes k tomu dále ústy šéfredaktora Jaroslava Plesla uvedl, že obvinění jsou nesmyslná a že deník je schopen vše u soudu doložit. "Šlo o standardní reportérský text, článek nebyl nikým ovlivněn," řekl šéfredaktor.

Agentura Bison & Rose je podle Miloše Růžičky připravena na to, že spor s ministrem financí (kterého žaluje) a nejnovější spor s vydavatelstvím Mafra může vyústit v další odvetné kroky.

-mav-