CEFC získá 50% podíl ve finanční skupině J&T

středa, 30. března 2016, 17:11 Aktuality, Tisk MediaGuru

Čínská soukromá společnost CEFC China Energy Company Limited (CEFC) získá 50% podíl ve finanční skupině J&T Finance Group (JTFG). Zástupci obou společností to ve středu stvrdili podpisem smlouvy o strategickém partnerství. Vstup CEFC podléhá ještě schválení příslušných regulačních orgánů všech zemí, ve kterých J&T Finance Group působí. CEFC již ve skupině drží deset procent.

Součástí strategického partnerství je i rámcová dohoda o spolupráci JTFG s čínskou finanční institucí China Developement Bank v celkové hodnotě 800 milionů eur (21,7 miliardy Kč) na investice do vybraných projektů.

„Oblast financí je jednou z klíčových, které se CEFC po celém světě dlouhodobě věnuje. Naší první investicí při vstupu do ČR a střední Evropy proto byla akvizice téměř deseti procent v bankovním holdingu JTFG. V něm jsme našli silného a spolehlivého partnera. Vzájemně jsme se proto domluvili na navýšení našeho podílu a uzavření strategického partnerství,“ uvedl prezident CEFC China Energy Company Limited Čchan Čchao-tuo.

„Vstup tak silného partnera do skupiny je pro nás příležitost, jak se dostat mezi nejvýznamnější společnosti středoevropského regionu a expandovat na nové trhy. Uzavření partnerství s CEFC, kdy jsme i nadále zodpovědní za manažerské vedení skupiny, vnímáme jako historicky nejvýznamnější transakci, kterou jsme kdy uskutečnili,“ doplnil místopředseda představenstva JTFG Patrik Tkáč, jenž je zároveň spolumajitelem vydavatelství Czech News Center.

Společnost CEFC v uplynulých měsících získala na českém trhu 49% podíl v mediální skupině Empresa Media či 30 % v Médea Group. Dále ji už patří 60 % ve fotbalové Slavii, má také majoritu ve výrobci nápojů Lobkowicz Group podíl v letecké společnosti Travel Service. Rovněž investovala do realit.

Podle nedávného prohlášení viceprezidentky společnosti Marcely Hrdé ukončila CEFC koncem března první fázi investic, v té druhé si přivádí partnery, se kterými je chce rozvíjet. Obecně stěžejními odvětvími jsou pro CEFC ve světě finance a energetika. S majiteli J&T Finance Group zakládá CEFC novou energetickou společnost CEFC Energy, v níž bude mít majoritu. Plánuje ale i investice do leteckého průmyslu, cestovního ruchu či potravinářství.

CEFC China Energy Company Limited působí především ve financích, energetice a průmyslu. Založena byla počátkem 80. let a dnes je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně.

-čtk-