NFA spouští web Filmový přehled a časopis Revue

úterý, 01. března 2016, 17:25 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Národní filmový archiv (NFA) navazuje na svůj tištěný časopis Filmový přehled, který publikoval v letech 1939–2013, a spouští stejnojmenný portál. Na stránkách www.filmovyprehled.cz zpřístupní ověřené informace o českém filmu, součástí portálu je také online filmový časopis Revue, který se zaměřuje výhradně na českou kinematografii a audiovizi.

„Cílem nového filmového portálu je poskytnout veřejnosti komplexní databázi českých filmů. Nabídne úplná, ověřená, a tedy spolehlivá data o české kinematografii, čímž se bude zásadně lišit od již existujících webových portálů zaměřených na současný film,“ sděluje vedoucí portálu Filmový přehled Jan Valter.

V první fázi spuštění bude portál obsahovat podrobnou databázi českých hraných filmů od roku 1898 do roku 1992 a základní informace o filmech po roce 1992. „Databáze vychází z dat, která NFA po léta zpracovával a která prošla v uplynulých dvou letech podrobnou revizí. Tyto informace budeme postupně rozšiřovat o další údaje," říká Valter.

Časopis Revue se v den spuštění Filmového přehledu věnuje zrestaurovaným filmům režiséra Pavla Juráčka, které NFA zároveň vrací na plátna kin. „Přinášíme nejen širší text o filmu Postava k podpírání, ale také profilový článek o celé Juráčkově tvorbě,“ upřesňuje Jan Valter. Obsah Revue bude aktualizován průběžně. Každý pracovní den bude publikovat zprávy z filmového průmyslu a jeden delší článek. Obsah bude rozdělen do šesti rubrik a texty v nich se budou pravidelně střídat.

Součástí Revue budou také aktuální zprávy z filmového průmyslu o připravovaných projektech, produkci a distribuci filmů, návštěvnosti v kinech, festivalech a přehlídkách, vydávání DVD, Blu-ray disků a knih, výročích, cenách a významných akcích. Na aktuální informace naváže podrobnějšími články o premiérách, rozhovory s tvůrci a osobnostmi filmového průmyslu či s odborníky a filmovými mysliteli. Nabídne také analytické texty o aktuálním filmovém provozu, proměnách distribuce, financování kinematografie, restaurování či digitalizaci. Pro zahraniční uživatele budou vybrané části portálu dostupné v anglickém jazyce.

„Budeme přinášet příspěvky o starších filmech. Revue bude sledovat všechny typy tvorby od hraných filmů přes dokumentární až po experimentální. Zabývat se hodláme profesionální, studentskou i amatérskou kinematografií," doplňuje šéfeditor Revue Jan Křipač.

Obsah časopisu Revue bude navíc interaktivně propojen s databázemi na portálu Filmový přehled. „Každý text v časopise tak bude odkazovat na další zdroje informací v databázích osobností, děl, festivalů, produkčních společností a dalších institucí," dodává Jan Valter.

-stk-