Do Česka vstoupilo loni 15 nových značek

čtvrtek, 21. dubna 2016, 07:30 Marketing, Výzkum MediaGuru

Na českém trhu si vlastní obchod otevřelo v loňském roce 15 nových značek.

Jen v loňském roce vstoupilo na český trh 15 nových maloobchodních značek, v posledních dvou letech jich přibylo celkem 30. Do regionu střední a východní Evropy zamířilo za dva roky rekordních 185 obchodních značek, čímž došlo k otevření 550 nových obchodů a prodeje. Vyplývá to z výzkumu společnosti CBRE.

Mezi novými značkami, které si v loňském roce v tuzemsku otevřely svůj obchod, figuruje například Kusmi Tea, Marc O’Polo, Orchestra či Petit Bateau.

Nové značky v roce 2014 Nové značky v roce 2015
Adidas NEO Bar Rock
Bears&Friends Barbour
Fjällräven Bossini
Gino Rossi Brioni
Kiehl’s Since 1851 Brums
La Vie Camp David
Moncler Jeff de Bruges
Pennyblack Kusmi Tea
Sinéquanone Marc O'Polo
Sizeer Orchestra
Superdry Petit Bateau
Tiger Skechers
Tosca Blu Stuart Weitzman
Vanilia/Von Zeiten Tory Burch
Woolrich Twin Set

Při výběru destinace prvního otevřeného obchodu preferuje 82 % expandujících značek tzv. „prime“ lokality, 77 % z nich volí nákupní centra a 78 % umisťuje svou první prodejnu v hlavním městě daného státu. Druhou možností maloobchodníků, podnikajících zejména v sektoru luxusní a business módy, je otevření první lokální pobočky v luxusních nákupních ulicích, jakou je například Pařížská ulice v Praze, nebo v nákupních galeriích.

Preference se mírně liší podle jednotlivých zemí, převážně v závislosti na typu zboží, které firmy nabízejí. Zatímco v Rumunsku a na Slovensku jsou oblíbenou destinací prvních obchodů při vstupu na trh nákupní centra, v Česku a Polsku jsou ve stejné míře volena jak nákupní centra, tak prodejny v luxusních nákupních ulicích.

„Česká republika je, v rámci střední a východní Evropy, oblíbenou cílovou destinací převážně pro značky, nabízející luxusní zboží. Polovina z těchto firem, nově vstupujících na CEE trh, si pro umístění svého prvního obchodu zvolila právě Prahu,“ vysvětluje Veronika Tebichová, Head of Retail Agency společnosti CBRE.  

Celý region CEE aktuálně vykazuje silné makroekonomické ukazatele, růst spotřebitelských výdajů i příjmů obyvatelstva a zároveň disponuje dostatečnou nabídkou kvalitních prodejních ploch. S ohledem na tyto skutečnosti lze v budoucnu očekávat další expanzi mezinárodních obchodních firem na tento trh a střední a východní Evropa se stává významnou destinací maloobchodních značek.

-stk-