Majitel VLP loni navýšil zisk na 5,4 mld. korun

úterý, 19. dubna 2016, 12:22 Aktuality, Tisk MediaGuru

Skupině Penta Investments v roce 2015 stoupl čistý zisk na 200 milionů eur (5,4 miliardy Kč) z předloňských 70 milionů eur (1,89 miliardy korun). Aktiva portfoliových společností skupiny vzrostla o 5 % na 7 miliard eur (189 miliard Kč).

Do nových projektů a také rozvoje v rámci stávajícího portfolia skupina investovala více než 340 milionů eur (9,1 miliardy Kč) a vytvořila více než 2000 nových pracovních míst.

Penta loni akvizicí vydavatelství regionálních novin Vltava-Labe-Press a časopisů Astrosat vstoupila na český mediální trh. Navýšením podílu významně posílila ve slovenské zdravotní pojišťovně Dovera. Do sítě ProCare přibyla nemocnice s poliklinikou Medissimo. Zahájením akvizice Sberbank SR Penta posílila svoji bankovní divizi. Do byznysu herního průmyslu v Rumunsku vstoupila pod značkou Fortuny.

Penta připomněla, že padlo rozhodnutí o tom, že společnost Aero po letech postaví letadlo nové generace. V takzvaném brownfieldu pražské Waltrovky vyrostla administrativní budova Aviatica, jejíž kancelářské prostory byly pronajaté ještě před jejím oficiálním otevřením.

-čtk-, -mav-