Vypověditelnost smlouvy s JCDecaux posoudí právníci

úterý, 26. dubna 2016, 16:52 Aktuality, Outdoor MediaGuru

Právníci posoudí pro magistrát vypověditelnost smlouvy mezi Prahou a JCDecaux (JCD). Firma spravuje městské lavičky, zastávky MHD, odpadkové koše a reklamu na nich do roku 2021. Uzavření smlouvy o právním poradenství s kanceláří Weil, Gotshal a Manges za 1,95 milionu korun bez DPH dnes schválili pražští radní. Vypracování posudku kritizuje opoziční ODS jako nepotřebné.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) už delší dobu mluví o možnosti rozvázání smlouvy s francouzskou firmou. Smlouva byla uzavřena v listopadu 1994. Právní firma by měla pro Prahu zhodnotit případná rizika vypovězení smlouvy či nerespektování jejích ujednání o výhradním právu JCD na výstavbu a reklamní využívání mobiliáře.

Právníci by se měli zaměřit také na to, co bude po skončení smlouvy za pět let. Podle materiálu pro radní, který má ČTK k dispozici, není jasné, jestli by město pro odkoupení mobiliáře od JCD nemuselo vypsat veřejnou zakázku.

"Právní posouzení ohledně smlouvy s JCD dávno existuje, nechala jsem ho zpracovat. Posudek jasně říká, že smlouva je neplatná. Vypovězení smlouvy tehdy zablokovala TOP 09. Nevím, proč primátorka Krnáčová bude opět vyhazovat peníze za další a další posudky," řekla ČTK zastupitelka Alexandra Udženija (ODS). Ta byla radní po volbách v roce 2010.

JCDecaux provozuje 600 zastávek s reklamou a dalších 300 bez reklamy, dále 1500 metrů reklamního zábradlí a 20 veřejných toalet. Na starosti má i jejich údržbu a úklid. Ročně platí městu deset milionů korun.

Před dvěma týdny schválila rada vypsání veřejné soutěže na nový vzhled laviček, zastávek či košů v jednotném designu. Vítězný návrh chce znát v únoru 2018, použít ho chce právě po skončení smlouvy s JCD.

-čtk-