Média v sobotu připomínají 700. výročí Karla IV.

sobota, 14. května 2016, 08:39 Aktuality MediaGuru

Přesně v den 700. výročí narození Karla IV., tedy v sobotu 14. května, spustil Český rozhlas další tematický internetový stream kanálu Rádio Retro, který nabídne desítky hodin archivních nahrávek. V novém programu s názvem „U mikrofonu Otec vlasti“ jsou zastoupeny pořady věnované fenoménu českého panovníka od třicátých let minulého století až po současnost.

Nejstarší nahrávkou programu „U mikrofonu Otec vlasti“ je reportáž z hrobky českých králů na Pražském hradě z roku 1936, nejmladší pak pořad z roku 2016 o projektu Šifra Otce vlasti. Součástí programu jsou například i dvě různá zpracování Vrchlického Noci na Karlštejně. Ta starší dokumentuje plzeňské divadelní nastudování veselohry z počátku padesátých let a mladší se dá považovat za reprezentativní ukázku stereofonní rozhlasové dramatiky přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, kdy v adaptaci Jaroslavy Stejčkové hraje Karla IV. herec Luděk Munzar.

Rádio Retro je možné spustit na webu Českého rozhlasu zde, kde je k dispozici také podrobný program jeho vysílání. Dále je kanál dostupný v pozemním digitálním rozhlasovém vysílání DAB+, mobilní aplikaci iRadio a nově také prostřednictvím satelitní distribuce DVB-S společnosti CzechLink.

Česká televize uvádí k výročí třináctidenní tematický program obsahující čtyři desítky pořadů, včetně výpravného filmu režiséra Václava Křístka Hlas pro římského krále a dokumentárního cyklu Sedm pečetí Karla IV., dále sociální síť ze 14. století Liber Facialis a interaktivní komiks pro děti. Na druhém kanále České televize se v sobotu 14. května věnuje po celý den výročí narození významného panovníka.

Portál iDnes.cz uvedl k výročí multimediální projekt Pestrá doba Karla IV. Provede čtenáře dobou jeho života a vlády. Speciál odstartoval v pátek 13. května. V příloze Pestrá doba Karla IV. si čtenáři mohou v kvízu vyzkoušet svoje znalosti, dočíst se o každodennosti 14. století. Na projektu spolupracoval portál s historikem Martinem Nodlem z Centra medievalistických studií při Akademii věd a s dalšími odborníky.

Více o oslavách 700: výročí narození Karla IV. můžete číst zde

-mav-