Privátním značkám se daří, rozšiřují sortiment

středa, 04. května 2016, 07:05 Marketing MediaGuru

Obchodní řetězce v Česku sází u privátek na prémiovost, bio či bezlepkové produkty.

Privátním značkám se v Česku daří. Podle agentury Nielsen se jejich podíl v České republice pohybuje kolem 22 % a tuzemské obchodní řetězce prozrazují, že jejich obliba roste. Strategií dneška je rozšiřování jejich portfolia o prémiové produkty, bio výrobky či potraviny vhodné pro lidi trpící intolerancí nebo alergií na lepek či laktózu.

Na prémiové produkty zákazníci slyší

Na prémiové privátní značky sází například Tesco se svým Tesco Finest, Albert s řadou Albert Excellent, Coop s Coop Premium, Billa s Billa Premium či Lidl se značkou Deluxe a Kaufland se značkou Exquisit, které jsou však do nabídky zařazeny jen v určitých obdobích roku, zejména u příležitostí vánočních či velikonočních svátků.

Ukázka prémiových privátních značek na českém trhu
Ukázka prémiových privátních značek na českém trhu

Podle informací MediaGuru.cz se řetězcům sázka na prémiové produkty vyplácí, jejich obliba i prodeje rostou a úspěch se v projeví v budoucnu dalším rozšiřováním sortimentu. „Zákazníci si naši prémiovou značku Tesco Finest velmi oblíbily, což potvrzují i nárůsty prodejů, které jsou v desítkách procent,“ uvádí za Tesco Václav Koukolíček s tím, že značka byla úspěšně zavedena i do ostatních zemí střední Evropy.

Žádané jsou rovněž produkty prémiové značky Deluxe v Lidlu, jehož sortiment tvoří privátní značky z více než 80 %. Deluxe se soustředí na „sváteční“ zahraniční delikatesy v podobě paštik, sýrů, likérů nebo čokoládové zboží. „Některé produkty bývají zabaleny do dárkových balení či sad, a jsou tedy vhodné i jako dárek," dodává tisková mluvčí řetězce Zuzana Holá.

Z prémiových produktů zákazníci vyhledávají vedle zahraničních delikates i čerstvé produkty. „V poslední době v řadě Albert Excellent zaznamenala u našich zákazníků velký úspěch například ucelená nabídka za studena listovaných fresh džusů, smoothies a zeleninových šťáv v různých kombinacích,“ popisuje Barbora Vanko, tisková mluvčí Alberta.

Zn. bez lepku a bez laktózy

QlbertDalším trendem v oblasti privátních značek představuje nabídka, která jde vstříc speciální výživě, ať už se jedná o veganské a vegetariánské produkty, či výrobky bezlepkové a bezlaktózové. „Vnímáme, že zákazníci se stále více zajímají o zdravý životní styl, vyváženou, ale i speciální výživu. Obě řady – Albert Free From, která zahrnuje bezlepkové a bezlaktózové produkty, i Albert Veggie – si tak u našich zákazníků získaly oblibu,“ dodává Barbora Vanko.

Tesco_Free_From_2Nárůst obliby u své bezlepkové řady potvrzuje i Tesco, které se speciální výživě nemálo věnuje také na svém „kuchařském“ webu. Zde je až třetina receptů určena zdravé a speciální výživě, tedy se snížením obsahem laktózy, bez lepku, bez přidaného cukru nebo racio.

Bezlepkové či veganské produkty přitom neoslovují jen úzkou cílovou skupinu. Volí je mnoho zákazníků, kteří chtějí ochutnat něco nového či pouze odlehčit svůj jídelníček.

Základem je i nadále poměr ceny a kvality

I přes nárůst obliby prémiových a specializovaných privátních značek tvoří základ výrobky, které sází oproti značkovým produktům na poměr ceny a kvality. Z dlouhodobého hlediska je tak u britského řetězce stále nejúspěšnější značka Tesco, v případě Kauflandu boduje K-Classic či nová značka masa Naši řezníci.

„Zboží, které pod vlastními značkami nabízíme, musí v první řadě odpovídat prvotřídní kvalitě, protože jsme si velmi dobře vědomi toho, že dnešní zákazník vyhledává při svém nákupu nejen nízkou cenu, ale také kvalitu,“ vysvětluje Michael Šperl, mluvčí řetězce Kaufland, který pod vlastní značkou nabízí přes 1 500 druhů zboží. „Zároveň klademe mimořádný důraz na realizaci privátních značek v režii českých výrobců a dodavatelů. To se podařilo především v produktové skupině mléčných výrobků a u základních potravin,“ doplňuje s tím, že na celkových tržbách se privátní značky podílí zhruba 15 %.

Současný úspěch privátních značek v Česku může však jít ještě dál. Například ve Švýcarsku jejich podíl na trhu dosahuje 45 %, ve Španělsku a Velké Británii 41 %. Prostor k růstu zde tedy ještě je.

-stk-