Facebook chce vyloučit z reklamy exchange partnery

úterý, 07. června 2016, 16:30 Reklama MediaGuru

Zadavatelé, kteří prostředníky k nákupu reklamy využívají, by měli zvážit změnu.

Do listopadu chce Facebook zrušit nákup reklamy přes exchange partnery. Navazuje tak na loňské snížení jejich počtu o více než polovinu. Zadavatelé, kteří prostředníky k nákupu reklamy na Facebooku využívají, by měli uvažovat o změně, buď se přesunout k některému z oficiálních marketingových partnerů, nebo začít s nativními nástroji sami.

„Z dlouhodobé perspektivy jde o logický krok, který vychází z technologických trendů a způsobu konzumace Facebooku jako média,“ vysvětluje Petr Jelínek, ředitel české pobočky Business Factory, oficiálního marketingového partnera Facebooku. Globálně přichází na Facebook až 80 % přístupů z mobilních zařízeních, v Česku je to mezi 65 až 75 %. „Zároveň člověk využívá k přístupu na internet v průběhu dne i několik zařízení a tzv. multi-screening efekt není možné pomocí cookie technologií správně měřit, vyhodnocovat a hlavně optimalizovat reklamu pro maximální výkon,“ dodává Jelínek.

Vyloučením exchange partnerů při nákupu reklamy, mezi nimiž figurují společnost jako Sociomantic, Appnexus či Vizury, chce Facebook dospět k větší transparentnosti a efektivizaci reklamních kampaní a zmenšit prostor pro překupníky kliků. „Zároveň se zadavatelům rozšíří možnosti využívat širší paletu nástrojů, které Facebook nabízí, například canvas ads, local awareness ads, lead ads apod.,“ popisuje Petr Jelínek. Dále bude možné vytvářet pokročilá sofistikovaná řešení v podobě propojování se CRM či obchodními databázemi a vydávat reklamu automatizovaně na základě obchodních výsledků či skladových zásob. „Z našich zkušeností můžou zadavatelé očekávat o 20–30 % vyšší výkon svých kampaní,“ doplňuje.

Zadavatelé, kteří prostředníky k nákupu reklamy využívají, by tedy měli uvažovat o změně. Buď se přesunout k některému FB marketing partnera, nebo začít s nativními nástroji napřímo. „Vlastní účet na vlastní jméno je základem, k tomu patří také nastavení měřících skriptů z vlastního účtu na vlastním webu. Využíváte-li služeb agentury, vyžadujte veškeré tyto služby a nastavení,“ radí Jelínek.

-stk-