Před 25 lety otevřel v Česku první supermarket

čtvrtek, 02. června 2016, 18:16 Aktuality, Marketing MediaGuru

Před 25 lety otevřela nizozemská společnost Ahold v České republice první supermarket. První zákazníky přivítal 6. června 1991 v Jihlavě pod značkou Mana.

Mana_31

„Ačkoli ještě před otevřením v době rekonstrukce lidé zvědavě nakukovali přes výlohu, vůbec jsme netušili, jak budou reagovat a jestli se jim bude úplné nový typ obchodu líbit. Pohled na zástupy lidí hned první den ale mluvil za vše,“ přibližuje tehdejší manažer prodejny Martin Hildemann, který v Aholdu nyní stará o oblast bezpečnosti.

Mana_11

Mana_21

mana_Jihlava_21

Mana_41

Podle průzkumu společnosti Ahold oproti počátku 90. let dnes Češi v obchodech nejvíce oceňují šíři sortimentu (74 %), dostupnost zboží (51 %) a výběr platebních metod (45 %), konkrétně možnost platit za nákup nejen v hotovosti nebo kartou, ale také stravenkami, a to i elektronickými, či poukázkami. Do obchodů dnes zavítá průměrný Čech přibližně 2 až 3x týdně a při výběru potravin je pro ně víc než kdy dříve podstatný zdravý životní styl. Zatímco v minulosti byl tento aspekt rozhodující jen pro pětinu zákazníků, nyní se jím řídí téměř polovina.

Změny v průběhu čtvrtstoletí zaznamenal také obsah nákupního košíku. Více se kupují minerální vody či tropického ovoce. Vzrostla také obliba těstovin, rýže a kuřecího masa.

-stk-