Český Avast kupuje AVG za 1,3 miliardy dolarů

čtvrtek, 07. července 2016, 06:14 Aktuality, Marketing MediaGuru

Český výrobce bezpečnostního softwaru Avast Software se dohodl na převzetí nizozemského konkurenta AVG Technologies za 1,3 miliardy dolarů (téměř 32 miliard Kč). Firma Avast to sdělila v tiskové zprávě. Společnost AVG vznikla stejně jako Avast v České republice. V současnosti však sídlí v Amsterodamu a s jejími akciemi se obchoduje na newyorské burze.

Avast zaplatí za každou akcii AVG 25 dolarů v hotovosti. Kupní cena je tak o třetinu vyšší než středeční závěrečná hodnota akcií AVG na burze.

Avast dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení. Po celém světě má více než 230 milionů uživatelů. Převzetí rivala AVG by mělo posílit pozici firmy na rozvíjejících se trzích, píše agentura Reuters.

„Jak Avast, tak AVG mají těžiště svých vývojových center umístěna právě v České republice - v Praze a Brně. Nejdůležitějším odbytištěm pro obě firmy jsou však Spojené státy americké, a tak tomu zůstane i po jejich spojení,“ uvedla firma Avast. Upozornila, že souhrnný počet uživatelů produktů Avast a AVG globálně přesahuje 400 milionů.

„Věříme, že spojení sil s Avastem, soukromou firmou se značnými zdroji, plně podpoří naše růstové cíle a je v nejlepším zájmu našich akcionářů,“ řekl generální ředitel AVG Gary Kovacs.

-čtk-