ČRo pokračuje ve zkušebním vysílání DAB+

pondělí, 04. července 2016, 11:17 Aktuality, Rádio MediaGuru

Český rozhlas ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi bude i nadále vysílat program vybraných stanic v rámci experimentu DAB+ pro Prahu a okolí. Končící povolení prodloužil Český telekomunikační úřad do 30. listopadu 2016.

„Český rozhlas dlouhodobě digitalizaci podporuje a DAB jako jedna z platforem šíření rozhlasového vysílání patří mezi priority. Očekáváme, že prodloužení experimentálního vysílání nás posune dopředu jak v oblasti osvěty, tedy toho, co digitalizace přináší, tak i v oblasti příslušné legislativy,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Spuštění experimentálního vysílání digitálního rádia v Praze s dosahem až 17 procent populace republiky bylo jedním ze strategických cílů Českého rozhlasu, dodal Karel Zýka, ředitel Techniky Českého rozhlasu.

Český rozhlas dlouhodobě tvrdí, že je na digitalizaci připraven. V loňském roce představil svoji koncepci rozvoje rozhlasového digitálního vysílání. V srpnu 2015 spustil zmíněné experimentální, ale plnohodnotné vysílání digitálního multiplexu DAB Praha ze žižkovského vysílače. V tomto multiplexu jsou zahrnuty jak všechny celoplošné, tak i speciální stanice Českého rozhlasu.

-mav-