Mainusch: Růst za celý rok bude v ČR větší než v pololetí

čtvrtek, 28. července 2016, 07:30 TV MediaGuru

Snížení výnosů Novy ve druhém čtvrtletí by se nemělo prohlubovat, naznačilo vedení CME.

Vedení společnosti CME, majitele televizní skupiny Nova, věří, že za celý rok 2016 dosáhnou výnosy na českém trhu vyššího růstu než za období prvního pololetí 2016. V konferenčním hovoru pro investory to uvedl Christoph Mainusch, jeden ze dvou generálních ředitelů CME, který je zároveň generálním ředitelem skupiny Nova.

CME na českém trhu zaznamenala v prvním pololetí růst výnosů na úrovni 1 % (reálný růst, tj. aktuální směnný kurz použitý i na předchozí období). Na výsledku se odrazilo slabší druhé čtvrtletí, ve kterém skupina Nova zaostala za svými loňskými výsledky z druhého kvartálu 2015 o 5 % (tj. cca o 420 mil. Kč).

Christoph Mainusch zopakoval, že šlo o očekávaný výsledek. „Zadavatelé investovali více v prvním čtvrtletí za příznivé ceny. Očekávali jsme, že to negativně ovlivní výsledky druhého čtvrtletí 2016," popsal Mainusch s tím, že druhý kvartál provázel i tlak na cenu televizní reklamy, který vyplýval ze snahy konkurentů prodat své dodatečné inventory. Nižší výsledek druhého čtvrtletí souvisel i s loňským silným druhým čtvrtletím, které bylo spojeno s aktivitou zadavatelů v souvislosti s domácím hokejovým šampionátem. "Přesto ale věříme, že celoroční růst bude rychlejší než 1 % v prvním pololetí. Vidíme už příznivé signály v červenci a v srpnu," dodal.

CME chce na podzim pokračovat ve formátech, které se skupině letos osvědčily. Nova například do vysílání připravuje druhou řadu soutěže Tvoje tvář má známý hlas, reality show Masterchef Česko či dobrodružnou reality Survivor, která se v Česku odvysílá pod názvem Robinsonův ostrov.

Výnosy CME na českém trhu se opírají hlavně o výnosy z televizní reklamy. V druhém čtvrtletí se v meziročním srovnání snížily o 6 % na 46,7 mil. USD (cca 1,12 mld. Kč). CME odhaduje svůj podíl na reklamním TV trhu na 58 % (2Q/2016).

Odhad: Vývoj podílu CME na reklamním TV trhu v ČR

Zdroj: CME
Zdroj: CME

Daří se ale zvyšovat výnosy z přenosových poplatků a z předplatného. Zde byl v druhém čtvrtletí registrován nárůst o 26 %. Souvisí údajně se spuštěním kanálů Nova Sport 2 a Nova International. Očekávání z pohledu celého roku jsou přitom taková, že nárůst výnosů z poplatků a předplatného by měl být ještě vyšší než zmiňovaných 26 %.

-mav-