Prvky Tinderu pomáhají prodejům i mimo aplikaci

pondělí, 08. srpna 2016, 15:15 Reklama MediaGuru

Seznamovací aplikace Tinder inspiruje marketéry k novým prvkům komunikace.

Seznamovací aplikace Tinder funguje již od září roku 2012. Za tu dobu byla stažena celkem 100 milionkrát a k loňskému únoru evidovala na 50 milionů uživatelů ze 196 zemí, včetně České republiky. Až 85 % tvoří uživatelé ve věku od 18 do 34 let, což přitahuje značky cílící na generaci Millennials.

Tinder kromě možnosti snadného seznamování s potenciálními partnery v okolí dodala světu také zcela nový význam slovu swipe (ohnat se, projet). Výraz swipe left, označující pohyb palcem po dotykové obrazovce telefonu směrem doleva, dnes znamená „někoho odmítnout“. Tak jednoduše se lze na Tinderu zbavit profilů, které v očích uživatele nejsou atraktivní, naopak ty, co se mu líbí, stačí přejet palcem doprava. Ve chvíli, kdy se totéž stane i na opačné straně seznamovacího řetězce, dochází ke spárování, tzv. match, a obě strany spolu mohou začít komunikovat. Denně dochází v Tinderu k 1,4 miliardě „swipů“ a k 26 milionům spárování.

Kromě seznamování však Tinder nabízí i atraktivní platformu pro reklamní zadavatele, kteří si mohou pohrát s prvky swipování a matchů. Vzpomeňme například loňskou kampaň pizzy Domino’s, která na svatého Valentýna za přejetí palcem doprava nabízela pizzu i s dovážkou zdarma. Amnesty International v rámci aplikace upozornila v Austrálii na sňatky z donucení. Americká pivní značka Budweiser poprvé využila na Tinderu videoreklamy, v níž zvala na večírek se soutěžemi a celebritami v náhodně vybraném americkém městě. A film Ex Machina lákal do kina prostřednictvím atraktivní Avy, z níž se posléze vyklubal robot.

Tinder_ExMachina
Rozhovor Avy, uživatelky Tinderu, z níž se později vyklubal robot.

Nicméně prvky typické pro Tinder se pomalu dostávají i mimo prostředí aplikace samotné. Kosmetický řetězec Sephora s nimi v USA propaguje na webových stránkách svou privátní značku Sephora Collection. Připravila tisícovku fotografií svých produktů, každá z nich přitom vypadá jak profilová stránka na Twitteru a stejně tak si je lze i prohlížet – pohybem doleva dáte najevo, že se vám nabízený look nelíbí, doprava se dostanete rovnou do e-shopu.

sephora-tinder_0

„Snažíme se tak vytvořit zábavné a návykové zákaznické zkušenosti,“ popisuje Deborah Yehová, viceprezidentka pro marketing a značku Sephora. Do budoucna počítá firma i s obsahem vytvořeným uživateli. Webovou prezentaci přitom doplňují reklamy na Tinderu. „Původně jsme o reklamách na Tinderu neuvažovali. Brali jsme ho jen jako zdroj inspirace, ale čím dál víc jsme o tom mluvili, tím více nám Tinder připadal jako potenciální propagační nástroj,“ dodává Yehová.

Tinder přitom nabízí nejen dobré cílení na generaci Millennials, ale v prostředí seznamovací aplikace jsou její uživatelé i velmi soustředění. Dokáže-li je reklama zaujmout, získá si tak jejich plnou pozornost. Úskalí však spočívá v tom, že komunikace na Tinderu se musí ke značce i k danému prostředí hodit. Kosmetická značka Sephora, která staví svou podstatu na kráse, se tam, kde na atraktivitě záleží, cítí jako ryba ve vodě. Naopak propagaci filmu Ex Machina, kde lákal muže k rozhovoru falešný profil robota, mohou brát uživatelé jako zbytečnou ztrátu času.

-stk-