Vláda schválila materiál k digitálnímu vysílání ČRo

středa, 24. srpna 2016, 15:02 Aktuality, Rádio MediaGuru

Český rozhlas by mohl spustit řádné digitální vysílání na konci letošního roku nebo v příštím roce. Počítá s tím návrh rozvoje zemského digitálního vysílání Českého rozhlasu, který dnes schválila vláda. Informoval o tom na twitteru mluvčí vlády Martin Ayrer. ČRo by měl získat vysílací frekvence ve třetím pásmu na pět let.

Samotný Český rozhlas ale s aktuální podobou dokumentu nesouhlasí, obává se, že by naopak mohl digitalizaci v ČR zbrzdit. Chce proto o podobě digitalizace dále jednat. Současný návrh neumožňuje Českému rozhlasu v rámci digitálního vysílání nabídnout posluchačům všechny své stanice, ale pouze tři celoplošné stanice a dvě regionální stanice, řekl ČTK mluvčí ČRo Jiří Hošna. Rozhlas přitom v analogu vysílá čtyři celoplošné stanice a pak v každém kraji jednu regionální.

Rozhlas od loňského roku testuje s Českými Radiokomunikacemi digitální vysílání DAB+ v Praze a okolí. Povolení nejprve platilo do letošního května, Český telekomunikační úřad jej nedávno prodloužil do listopadu.

Český rozhlas by měl digitální vysílání v příštích pěti letech financovat z vlastních zdrojů. S navyšováním koncesionářského poplatku z nynějších 45 korun vláda nepočítá. Digitální síť by měla pokrývat především velké aglomerace a hlavní silniční tahy.

S přijetím klíčového strategického politického rozhodnutí o obecném zavedení digitálního rozhlasového vysílání se počítá nejdříve v roce 2021. Je to proto, aby byl dostatečný čas k realizaci opatření souvisejících s ukončením platnosti licencí v pásmu FM v roce 2025.

Digitální rozhlas umožňuje širší programovou nabídku, kvalitní přenos vysílání nebo nové multimediální služby. Uživatel si ale musí pořídit digitální přijímač nebo adaptér, který umožňuje příjem i na nynějších analogových rádiích.

-mav-, -čtk-