Vypovězení JCDecaux by bylo pro Prahu rizikové

pátek, 26. srpna 2016, 15:33 Aktuality, Outdoor MediaGuru

Předčasné ukončení smlouvy s firmou JCDecaux (JCD), která pro Prahu zajišťuje mobiliář, nebo její zpochybnění ze strany města by bylo spojeno s právní nejistotou a riziky. Vyplývá to z analýzy, kterou si nechala zpracovat městská rada a kterou má ČTK k dispozici. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) možnost rozvázání smlouvy s firmou v minulosti několikrát zmínila, teď ale nechce město vystavit soudní při. Firma spravuje městské lavičky, zastávky MHD, odpadkové koše a reklamu na nich, smlouva platí do června 2021. Město by se podle analýzy mělo spíš zaměřit na to, jak zajistí mobiliář po skončení smlouvy.

"Nemáme tendence uvrtat Prahu do dalších zdlouhavých soudních sporů," řekla k případnému jednostrannému ukončení smlouvy primátorka. Rada také uložila radnímu pro majetek Karlovi Grabein Procházkovi (ANO), aby se pokusil vyjednat pro město s JCDecaux lepší podmínky.

Prozatím také podle analýzy musí Praha dodržovat smluvně zajištěnou exkluzivitu francouzské firmy. "Bez konkrétního rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže nebo soudu, které by zakázalo Praze dodržovat závazek exkluzivity či konstatovalo jeho neplatnost, lze stěží jednoznačně dovozovat, že Praha nemusí exkluzivitu dodržovat," píše se v analýze.

Podle ODS ale smlouva vypověditelná je. "Posudek jasně říká, že smlouva je neplatná. Vypovězení smlouvy tehdy zablokovala TOP 09," řekla ČTK letos v dubnu zastupitelka Alexandra Udženija (ODS). Ta byla radní po volbách v roce 2010.

Z analýzy dále vyplývá možný nárok města na smluvní pokutu za instalaci 50 kontejnerů na tříděný odpad, která by mohla být až 470 milionů korun. "V této souvislosti by mělo být zejména prověřeno, zda JCD skutečně je v prodlení s povinností instalovat 50 kontejnerů a zda k případnému porušení povinnosti JCD nedochází například z důvodu neposkytnutí součinnosti ze strany hlavního města," uvádí dokument.

Praha by se podle analýzy měla zaměřit na to, jak bude zajištěný mobiliář po roce 2021. Podle smlouvy totiž koše, lavičky, zastávky a další mobiliář patří JCD. Problematické by mohlo být kvůli zákonu o veřejných zakázkách i jeho přímé odkoupení městem. Analýza doporučuje veřejnou zakázku na jednotlivé prvky mobiliáře.

Na jaře rada schválila vypsání veřejné soutěže na nový vzhled laviček, zastávek či košů v jednotném designu. Připravená k vyhlášení by měla být v září. Vítězný návrh chce znát v únoru 2018, použít ho chce právě po skončení smlouvy s JCD.

Smlouva byla uzavřena v listopadu 1994. JCDecaux provozuje 600 zastávek s reklamou a dalších 300 bez reklamy, dále 1500 metrů reklamního zábradlí a 20 veřejných toalet. Na starosti má i jejich údržbu a úklid. Ročně platí městu deset milionů korun.

-čtk-