ČRa zveřejní první seznam ověřených TV pro DVB-T2

čtvrtek, 08. září 2016, 07:12 Aktuality, TV MediaGuru

České Radiokomunikace (ČRa) plánují v druhé polovině září zveřejnit seznam televizních přijímačů, které budou kompatibilní pro vyšší standard digitálního terestrického vysílání DVB-T2 s kodekem HEVC. Přijímače, které projdou testem ČRa, budou označeny speciální nálepkou. Novinářům to v úterý řekli zástupci společnosti. Testy následně budou probíhat nepřetržitě a seznam testovaných přijímačů bude průběžně aktualizován na www.dvbt2overeno.cz.

DVBT2

Začátek testování společnost oznámila na konci srpna 2016. V současnosti začala testovat první přijímače od výrobců. Výsledky testování zveřejní najednou tak, aby žádný výrobce nebyl zvýhodněn.

Podle Marcela Procházky, ředitele regulace a strategie ČRa, se Radiokomunikace rozhodly testovat přijímače proto, že DVB-T2 a HEVC jsou nové technologie a televizní přijímače mají s novým signálem problémy při zpracování. „Buď ho vůbec nezpracují, nebo po nějaké době zamrzne,“ přiblížil. Stávající televizní přijímače DVB-T2 nenaladí a pokud v současnosti uvádějí, že mohou přijímat DVB-T2, je podle Procházky velká pravděpodobnost, že budou také nekompatibilní. „Využívají totiž MPG4, nikoli HEVC,“ zdůvodnil.

Vyměňování TV přijímačů souvisí s přechodem na vysílací standard DVB-T2. Završení přechodu na DVB-T2 je plánováno na 1.2. 2021. Do té doby tak divákům budou fungovat stávající přijímače. Funkčnost přijímačů pro DVB-T2 by měla být garantována do roku 2030.

-mav-