Rencar podala žalobu na pražský dopravní podnik

pondělí, 24. října 2016, 19:27 Aktuality, Outdoor MediaGuru

Reklamní společnost Rencar v pondělí 24. října podala určovací žalobu na pražský dopravní podnik (DPP). Firma chce, aby soud rozhodl, zda je smlouva mezi oběma stranami platná, či nikoliv. DPP považuje smlouvu za neplatnou, Rencar s tím nesouhlasí. Smlouva na reklamu v MHD pochází z roku 1997 a má trvat do roku 2031. Vedení podniku i primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ji označili za nevýhodnou pro DPP. Podnik podle mluvčího Jiřího Štábla dosud neobdržel text žaloby.

„Poslední dva roky jsme vystaveni opakovaným útokům s cílem poškození naší společnosti. Tlaky z různých stran v posledních týdnech sílí, čelíme diskreditační lživé mediální kampani. Bohužel veškerá korektní jednání a vstřícné nabídky, které jsme učinili, se ze strany DPP zcela míjela účinkem. Nezbylo nám už nic jiného, než naše práva bránit právní cestou,“ uvedl generální ředitel Rencaru Pavel Slabý.

Rencar

Žalobu podala společnost k soudu pro Prahu 9. Smlouva s DPP je podle Rencar platná a jednostranně nevypověditelná. Podle Slabého firma podmínky smlouvy plnila a důvod k výpovědi smlouvy nikdy nenastal. Za mediálními útoky prý stojí konkurence.

„Zatím nám nepřišla žaloba od soudu. Podrobněji se vyjádříme, až budeme znát text žaloby,“ uvedl mluvčí DPP Štábl.

Smlouvu letos na základě podání DPP řešil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a rozhodl, že je koncesní – podle posudku DPP to znamená její neplatnost. Rencar ale označil podání DPP k ÚOHS za účelové. „ÚOHS ve svém rozhodování vycházel z neucelených informací a záměrně neúplných informací. Společnost Rencar nebyla účastníkem řízení, nemohla se vyjádřit a poskytnout komplexní informace,“ doplnil Slabý.

DPP před časem uvedl, že připravuje podklady pro žalobu na vyklizení reklamních ploch. Žalobu podá v případě, že se na vyklizení s firmou Rencar nedomluví. „Vzhledem k průběhu dosavadních jednání DPP neočekává, že tak firma dobrovolně učiní, vydalo představenstvo DPP pokyn k podání žaloby na vyklizení,“ uvedl Štábl. DPP rovněž chystá soutěž na pronájem reklamních ploch.

Dopravní podnik ročně vydělává na základě smlouvy s Rencar více než 50 milionů korun. Podle informací Rencard například tržby firmy za rok 2015 byly 115 milionů korun, DPP obdržel 68 procent z tržeb z reklamy, tedy asi 73 milionů korun, a dále akcionářské dividendy ve výši sedm milionů.

Firma Rencar vznikla v roce 1990 jako dceřiná společnost dopravního podniku. Od roku 2001 je majoritním akcionářem Europlakat, který je součástí mezinárodní skupiny JCDecaux. JCDecaux, silný hráč na poli evropské reklamy, má smlouvy na reklamní plochy v MHD i v dalších městech ČR.

-čtk-