Black Friday: Obchody hlásí rekordní tržby

úterý, 29. listopadu 2016, 10:00 Aktuality, Marketing MediaGuru

Nákupní akci Black Friday neboli Černý pátek si letos prodejci pochvalují. Zájem českých spotřebitelů o něj vzrostl a spolu s tím i tržby obchodů. „Potvrdilo se, že Black Friday je už v Česku definitivně etablovaný. Lokální společnosti ho domestikovaly tak, aby se přizpůsobily potřebám zákazníků a prodaly co nejvíce. Na Slovensku jsme prozatím takový boom nezaznamenali,“ popisuje Jan Samko, marketingový ředitel společnosti Datart, která jako jedna z mnoha českých firem rozšířila původně jednodenní akci na celý týden.

V průběhu tzv. Černého týdne tak podle vyhledávače slev Skrz.cz stoupl denní obrat zapojených e-shopů i o více než 100 %. „Ve srovnání s loňskem registruje Skrz.cz navýšení počtu objednávek e-shopů o 55 %. Během posledního týdne připadalo 40 % návštěvnosti právě na nabídky spadající pod Black Friday,“ komentuje David Beška, obchodní ředitel vyhledávače slev Skrz.cz. Nárůst obratu zaznamenala i česká affiliate síť VIVnetworks. Zatímco v roce byl u ní denní nárůst obratu při Black Friday 59 %, letos se jednalo o 68 %. Nejvíce se nakupoval nábytek, elektronika, ženská móda, hračky a kosmetika. Z elektra bodovaly herní konzole, televize a mobilní telefony.

U Datartu zvýšil Černý týden tržby o 73 %. „V kamenných prodejnách jsme zaznamenali v pátek a o tomto víkendu nejvyšší tržby v letošním roce, přestože akčních dnů bylo v průběhu roku více,“ říká tisková mluvčí společnosti Iva Pavlousková.

Mimořádný nárůst tržeb hlásí i Alza.cz, u které letošní výsledky překonaly dosavadní čtyři ročníky. „Tržby letošního Black Friday překročily loňský ročník o 350 %. Vyprodali jsme 90 % kusů zboží,“ dodává Karel Kučera, ředitel marketingu.

Na pondělí následující po Black Friday připadá další nákupní svátek Cyber Monday, který se u nás také postupně prosazuje, především v internetových obchodech zaměřených na IT a elektro. Jeho popularita a ovlivnění prodejů je však zatím řádově menší.

O Black Friday na českém trhu se můžete dočíst také zde.

-stk-