ČT přinese dokumentární cykly o české vědě

středa, 16. listopadu 2016, 11:00 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize (ČT) připravuje několik dokumentárních cyklů a filmů, které se věnují české vědě, jejím objevům i osobnostem. První z nich, sedm dokumentárních pořadů České zázraky, představí příběhy slavných českých vědců, jejichž objevy zásadně změnily život a společnost. Další pětidílný dokumentární cyklus Dobrodružství archeologie se bude věnovat práci českých archeologů ve světě. Zpěvák a entomolog Dan Bárta provede diváky cyklem o záchranných programech ohrožených živočišných druhů, které v zahraničí řeší Češi. Nové programy vedení ČT představilo na tiskové konferenci.

České zázraky, foto: Česká televize
České zázraky, foto: Česká televize

Generální ředitel ČT Petr Dvořák řekl, že televize vyšla ze zkušenosti, kterou získala loni, kdy se kolem pořadu Hyde Park Civilizace vytvořilo stabilní jádro autorů. Televize díky tomu měla blíž k vědcům a zároveň se loni stala partnerem Akademie věd ČR k jejímu 125. výročí.

"Řekli jsme si, že v letošním roce, který je Rokem české vědy, se pokusíme naše aktivity systematizovat," řekl ČTK Dvořák. Proto vznikla v ČT redakce se specializací na vědu. Připravuje pořady a vstupy vědců do vysílání ČT a zároveň bude koordinovat aktivity v jiných typech pořadů, které nejsou zpravodajské.

V chystaném dokumentárním cyklu Doktoři ČT přiblíží práci třech špičkových lékařů a jejich týmů. Díky nim diváci nahlédnou do zákulisí nemocničních oddělení neurologie v Ústřední vojenské nemocnici, oddělení kardiologie Nemocnice Na Homolce a plastické chirurgie Fakultní nemocnice v Olomouci. Cyklus se bude vysílat příští jaro.

Z dokumentu Doktoři, foto: Česká televize.
Z dokumentu Doktoři, foto: Česká televize.

Dalším pětidílným cyklem je Člověk, to je věda. Představí zajímavé české objevy a vědce pomocí moderních grafických technologií. Pořad podle scénáristy Zdeňka Holého vznikl pro popularizaci myšlenek vědců, kteří se zabývají člověkem. Šestidílný cyklus o životě pod vodou a kolem vody Magické hlubiny zase zmapuje základní typy české přírody spojené s vodou a krajinou kolem ní.

-čtk-