Vydavatelům na Slovensku do září klesl prodej novin

pátek, 25. listopadu 2016, 07:39 Aktuality, Slovensko MediaGuru

Zájem Slováků o nákup novin je v letošním roce slabší. Vydavatelé největších celostátních deníků zaznamenali za první tři čtvrtletí další snížení prodeje tištěného vydání svých listů. Vyplývá to z údajů Kanceláře pro ověřování nákladů tisku - ABC SR a vydavatelství.

Pozici jedničky na slovenském novinovém trhu si s odstupem udržel bulvární deník Nový čas. Prodej toho deníku za období od ledna do konce září dosáhl zhruba 90.500 výtisků denně, což ve srovnání se stejným obdobím loňského roku představuje pokles o 5,6 procenta.

Na druhém místě skončil list Plus Jeden deň, který předloni ovládla investiční skupina Penta ve spolupráci s nizozemskou investiční společností V 3 Media Holdings. Průměrný prodej toho listu se snížil o 1,4 procenta na zhruba 41.500 výtisků. Za ním v žebříčku prodeje skončil list Pravda.

List Sme zaznamenal pokles denního prodeje tištěného vydání o 13 procent na zhruba 27.750 výtisků. Vydavatel podle ABC SR jen v samotném září prodal také více než 12.800 vydání listu Sme v elektronické podobě.

Prodej nového listu Denník N podle jeho vydavatele dosáhl ve třetím čtvrtletí asi 3500 výtisků denně. List, který vsadil na elektronické předplatné, měl také 19.000 předplatitelů.

Pokles prodeje zaznamenal také list Hospodárske noviny, který patří do skupiny Agrofert Holding českého ministra financí Andreje Babiše. Průměrný prodaný náklad deníku klesl o 4,6 procenta na téměř 11.700 výtisků.

V minulosti některá slovenská média a internetové portály nabízely přístup ke svému obsahu prostřednictvím předplatného v systému Piano, ze kterého ale portály začaly postupně vystupovat. Projekt společného předplatného podle dřívějších informací na konci roku na Slovensku skončí, Piano bude vydavatelům poskytovat pouze individuální řešení.

-čtk-