Vláda asi vysloví připomínky k volbě rad ČRo a ČT

úterý, 13. prosince 2016, 06:55 Aktuality, Rádio, TV MediaGuru

Některé připomínky zřejmě vysloví vláda k poslanecké novele o změně obsazování rad Českého rozhlasu a České televize. Úpravy by měly vést podle autorů k lepší kontrole a posílení nezávislosti veřejnoprávních médií. Za klíčový problém by měl kabinet podle podkladů pro středeční zasedání označit úpravu nových správních rad, které by dohlížely na hospodaření rozhlasu a televize. Zásadní ekonomická rozhodnutí by schvalovaly.

Rady by podle vládních legislativců soustředily zásadní pravomoci, přitom by jednaly neveřejně a bez účasti generálních ředitelů. "Návrh zákona opravňuje správní radu zkoumat jakékoli dokumenty, aniž by o svých zkoumáních byla povinna někoho informovat, a může tudíž i zamlčovat výsledky svého šetření," uvedli v podkladech. Navzdory výtkám by měl kabinet zaujmout k normě neutrální stanovisko.

Předloha předpokládá, že sněmovní politické strany by mohly přímo navrhovat své zástupce do rad Českého rozhlasu a České televize, které fungují jako kontrolní orgány. Další členy by do rad nominovalo 22 nevládních organizací. Kabinet zřejmě upozorní mimo jiné na to, že víc než polovina z těchto organizací má v České televizi své obchodní zájmy. Novela navíc nepopisuje, jak by se postupovalo v případě, že by některá z organizací zanikla nebo se rozpadla.

Novelu podala skupina poslanců z řad ČSSD, hnutí ANO, KDU-ČSL, klubu TOP 09 a Starostů a Úsvitu v čele s předsedou volebního výboru Martinem Komárkem (ANO). Nyní obsazuje devítičlennou Radu Českého rozhlasu a 15člennou Radu České televize Sněmovna. Dolní komora členy volí z kandidátů, které navrhují nestátní organizace. Autoři ale hovoří o politické volbě, když se při výběru dávala přednost domluveným stranickým nominantům, které navrhla někdy i účelově založená sdružení.

Novela by podle předkladatelů dala významným politickým stranám možnost delegovat kandidáty průhledně. Strany i organizace by navrhovaly vždy jednoho kandidáta. Sněmovní volba by zanikla. Nominanty by jmenoval do rad předseda Senátu, pokud by splnili zákonné podmínky. V krajním případě by mu kandidáta navrhovala horní komora.

Počet členů rad Českého rozhlasu a České televize by sice předloha zvýšila, nově by to ale byla nehonorovaná čestná funkce. Tyto rady by vybíraly členy správních rad, v nich by bylo pět míst. Členství ve správních radách by už podle novely honorované bylo, částky by se odvíjely od průměrného platu v těchto médiích. Rady by měly odborné a organizační zázemí.

-čtk-