Noc hotelů má zlepšit image hotelů v očích Pražanů

neděle, 22. ledna 2017, 08:42 Aktuality, Marketing MediaGuru

Koncem ledna se v Praze uskuteční první ročník projektu Noc hotelů, který připravila Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci s Prague City Tourism (PCT), Magistrátem hlavního města Prahy a správou Pražského hradu. Zapojené hotely chtějí touto akcí poděkovat místním obyvatelům za vstřícnost k turistům. Cílem je mimo jiné i vylepšit image hotelů v očích Pražanů. 

K Noci hotelů se AHR inspirovala Berlínem, kde podobná akce funguje již několik let. V pátek 27. ledna se zapojené hotely otevřou veřejnosti. Hosté budou mít možnost nahlédnout do zákulisí hotelů, setkat se zajímavými lidmi, či jen strávit v hotelu noc. Každý hotel si připravuje vlastní doprovodný program. Do akce je zapojeno 74 pražských hotelů, v celkovém počtu bude k dispozici přes 800 dvoulůžkových pokojů. Jednotná symbolická cena je stanovena na 777 korun, včetně snídaně.

„Věříme, že tato akce bude příležitostí objevit a zažít něco nového pro všechny naše hosty. Zároveň bychom chtěli nechat hosty nahlédnout pod pokličku našich hotelů, protože hoteliéři se nestarají poze o svou obsazenost, ale každý z našich kolegů se snaží dělat také něco navíc, pro své okolí, životní prostředí a pro potřebné,“ vysvětlil Václav Stárek, prezident AHR ČR. 

AHR počítá s tím, že akci bude každoroční, konat se bude vždy poslední pátek měsíce ledna. „Rovněž je možné, že se Noc hotelů postupně rozšíří i do jiných měst České republiky,“ dodal Václav Stárek. 

V Praze nyní funguje 787 hotelů s 91 tisíci lůžky. Zatímco počet přenocování v tzv. hromadných ubytovacích zařízeních, tj. hotelích, penzionech a hostelech, stagnuje, ubytování v soukromí, přes platformy typu Airbnb, Homestay aj., roste. Jen za loňský rok si podle průzkumu PCT pokoj či byt v soukromí pronajalo 15 % návštěvníků, což činí přibližně 1,25 milionu lidí. Na ubytovacím poplatku, který se na rozdíl od hromadných ubytovacích zařízení v soukromí platit nemusí, ztratila Praha 100 milionů korun.

-stk-