VUT v náborové kampani cílí především na uchazečky

úterý, 31. ledna 2017, 14:06 Aktuality, Reklama MediaGuru

Vysoké učení technické (VUT) v Brně cílí letošní náborovou kampaní „Sem patřím“ především na ženy. „Letošní kampaní chceme oslovit uchazečky o studium, ale zároveň bychom rádi otevřeli celospolečenskou diskuzi na téma nedostatku žen v technických oborech. Podle odhadů Evropské komise bude v budoucích letech chybět v oblasti informačních a komunikačních technologií až 900 tisíc pracovníků. Pokud by se nám podařilo získat dostatek žen pro studium technických oborů, výrazně by to pomohlo trhu práce. Samozřejmě ale máme i nadále zájem o kvalitní středoškoláky,“ vysvětlil rektor VUT Petr Štěpánek.

Podle evropského výzkumu, na kterém se podílelo i Centrum SIX VUT, je důvodem malého počtu dívek a žen v technických oborech to, že se studia těchto oborů obávají. „Nevěří si na matematiku a fyziku, a to i přesto, že naše studie ukázala, že jejich obavy jsou zbytečné. Studentky jsou zodpovědnější, samostatnější a mají vynikající studijní výsledky,“ popsala spoluautorka studie Lucie Hudcová, která na Ústavu radioelektroniky učí laserové technologie a vyvíjí optické bezdrátové spoje.

VUT proto přichází se sérií videí, které problematiku zpracovává z nejůznějších úhlů. Tváří jednoho z doprovodných videí se stala i ředitelka české a slovenské pobočky společnosti Google Taťána Le Moigne. Vedle kampaně spolupracuje škola také s ambasadorkami z jednotlivých fakult. Na webu www.technickyvzato.cz jim můžou mladší dívky napsat jakékoli dotazy a zjistit o životě na VUT víc.

Na kampani se podílela Pavla Ondrušková, Jiří Fiala, Karolina Zalabáková a Lukáš Gargulák ze studia Cinebonbon.

-stk-