Blokování reklamy roste zejména na mobilech

pátek, 17. února 2017, 07:30 Reklama, Výzkum MediaGuru

Za loňský rok byla reklama blokována na 615 mil. přístrojů, přes polovinu tvoří mobilní zařízení.

Blokování reklamy stále roste. Jen za loňský rok byl různý software blokující reklamu nainstalován na 615 mil. přístrojů, což je o 30 % více než v předcházejícím roce. Většinu z toho dnes tvoří mobilní zařízení. Celosvětově využívá možnosti blokování 11 % uživatelů, v Česku „jen“ 10 %. Ukazuje to letošní průzkum společnosti PageFair.

Vůbec nejvíce se blokování reklamy rozšířilo v Indonésii (58 %). Z evropských zemí patří mezi rekordmany Irsko (39 %) a Polsko (33 %). Na regionální úrovni je v tomto ohledu nejsilnější západní Evropa (20 %), zatímco ve střední a východní Evropě se blokování pohybuje kolem 12 %.

V mobilním prostředí blokuje reklamu 380 milionů zařízení. Valná většina (94 %) blokování probíhá sice v asijsko-pacifickém regionu, ale to se podle Page Fair může rychle změnit. Akcelerátorem může být přístup mobilních operátorů, kteří se možnostmi blokování reklam už zabývají. V české kotlině stačí vzpomenout loňský komentář generálního ředitele O2 Tomáše Budníka.

adblock_mobiledesktop
Počet zařízení s instalovaným blokátorem reklamy (zdroj: PageFair)

Mezi důvody, jež vedou uživatele k instalaci blokátoru, patří nejčastěji obavy o bezpečnost zařízení a rušivé reklamy. Nutno podotknout, že ne všechny reklamní formáty jsou odmítány stejně. Nejvíce vadí videoreklamy, které nejde přeskočit. Naopak statické bannery jsou přijímány bez problému.

Oblíbenost a neoblíbenost reklamních formátů na internetu (zdroj: PageFair)
Oblíbenost a neoblíbenost reklamních formátů na internetu (zdroj: PageFair)

Prostředky, kterými weby začaly bojovat pro blokování reklamy, se navíc ukazují jako neefektivní. Tzv. adblock wall, která přístup na web podmiňuje vypnutím blokátoru, nepomáhá. Až 74 % návštěvníků daný web raději opustí, a to nejčastěji muži a starší lidé.

-stk-